Pes s PP, nebo bez PP?

Určitě to sami znáte - při výběru nového zvířecího člena rodiny se bere v úvahu spousta kritérií, jedním z nich je i otázka: čistokrevný pes, nebo „voříšek“? Každá z těchto dvou možností má své výhody a nevýhody. Jaké?
Salašnický pes

Pes - co je PP?

Pes s průkazem původu /PP/ je pes se známým původem a pocházející ze dvou chovných jedinců s průkazem původu vystaveným příslušnou plemennou knihou. Všichni psi s PP musí být označeni tetováním nebo čipem. Podle nich lze celkem snadno dohledat majitele psa.

 

Kříženec je pes, jehož rodiče pocházejí ze dvou různých plemen nebo jsou také kříženci. Tzv. čistokrevný pes, ale bez rodokmenu, je z hlediska práva také kříženec, protože neexistuje oficiální doklad, který by prokazoval jeho původ.

Proč chceme psa?

Důležité je vědět, za jakým účelem psa kupujeme. Chceme ho cvičit, nebo se stát chovatelem? Chceme s ním objíždět výstavy, nebo nám jde jen o to, pořídit si „domácího“ psa? V posledním případě pak stačí pes bez PP, možná s nějakou chybičkou na kráse, ale zato vyjde o hodně levněji. Je ale logické, že na trofeje z psích výstav v takovém případě musíme zapomenout.

Nákup - zaměřme se na rodiče

Je důležité se dozvědět, jak to vypadá se zdravím, zevnějškem a povahou rodičů a prarodičů psa, kterého kupujeme, a jak byla vychovávána štěňata v tzv. vštěpovací fázi. Různé vědecké výzkumy totiž dokázaly, že dojmy, které štěně vstřebá před 12.až 14. týdnem, jsou rozhodující pro celý zbytek jeho života.

 

Proto při koupi psa kontaktujte chovatele, na kterého se můžete spolehnout. Pokud je to možné, poznejte prostředí, odkud váš pes pochází. Uvidíte-li matku štěněte, můžete si vytvořit představu, jak bude váš pes za nějakou dobu vypadat. Odběr štěněte je možný mezi 7. až 12. týdnem.

Nezapomeňte na doklady

Pes je v právním smyslu věcí a o jeho koupi byste měli uzavřít smlouvu. Takový postup umožňuje případnou reklamaci vad. V každém případě nechte zvíře co nejdřív prohlédnout veterinářem.

 

Tomu taky předložte zdravotní průkaz, který by měl každý pes z dobrého chovu mít. Zatoužíte-li po plemeni, které se u nás nevyskytuje, je možné ho dovézt ze zahraničí. V takovém případě se přesvěčte, jsou-li všechny dokumenty v pořádku.

Pes a jeho svět - užitečné rady naleznete v následujících článcích:

Psí plemena – malá psí plemena

Psí plemena – velká psí plemena

Deset nejoblíbenějších psích plemen

Výběr psa podle plemene

Psí konzervy, granule nebo kosti?

Psí oblečky – trendy na jaro a léto 2008

Malý nebo velký pes?

Zajímavosti ze světa psů

Psí šampóny a kondicionéry

Psí plemena - plemena vhodné pro alergiky

Psí jména - jaké jméno dát pejskovi?

Prodám - koupím psa

Psí obojek nebo popruhy?

Psí obleček - vhodný dárek pro vašeho mazlíčka

Hřebeny pro psy a jiná zvířata

Deset nejoblíbenějších psích plemen

Štěně i chovatele si vybírejte pečlivě

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies