Štěně i chovatele si vybírejte pečlivě

Pořídit si štěně není jen tak. Chce to uvážlivě vybírat. Štěňátko musí být nejen zdravé, ale také bychom měli vědět, co od něj očekáváme. V každém případě se musí počítat s tím, že pejsek s námi bude žít nějakou dobu.

Štěňata-malamut

Co budete od štěněte (psa) očekávat

Před pořízením štěněte budete zřejmě zvažovat, jestli bude váš pejsek brázdit výstavy a bude určen k dalšímu chovu, nebo si třeba jen chcete pořídit štěně z útulku. Od toho je krůček k tomu, aby jste uvažovali i nad vhodným plemenem - pořiďte si třeba pudlíka. Zvažujte, jaké možnosti můžete psovi nabídnout, kolik na něj budete mít času, jak a kde jej budete venčit apod. Velká plemena psů nejsou příliš vhodná do bytu.

Štěně vybírejte nejlépe z vrhu

Pokud jste se rozhodli pro štěňátko s průkazem původu a vybrali chovatele, je vhodné, pokud se vám podaří vybírat štěně z celého vrhu. Budete to mít těžší, ale čas strávený mezi štěňaty vám může o lecčems napovědět. Některá štěňata jsou více průbojná, jiná klidnější. Někdy vás může zaujmout vzhled štěněte natolik, že bude pro vás určující.

Chovatele vybírejte pečlivě

Nejlepší je, pokud zvolíte chovatele na doporučení známých nebo navštívíte přímo nějakou chovnou stanici, kde přímo uvidíte podmínky, které tam psi mají. Zhodnotíte prostředí, čistotu, zacházení se psy apod.

Sedmitýdenní štěně má mít svůj režim

Ideální doba pořízení štěněte je kolem sedmi týdnů. Už v tuto dobu je však štěně zvyklé na nějaký pravidelný režim, podle kterého se probouzí, jí, hraje si apod. Pokud ho budete dodržovat, usnadníte tak štěněti lepší adaptaci v novém prostředí. 

Co rozhodne při výběru štěněte

Pokud uvažujete o pejskovi, kterého budete mít určeného pro chov, výcvik a výstavy, bude nejlepší, když se přímo kontaktujete s příslušným poradcem chovu. Ten vás může upozornit i na časté nedostatky u daného plemene. Budete si všímat nejen barevných znaků a kvality srsti, ale také postavení čelistí a řezáků, ocasu, povahových vlastností apod. Dejte pozor také na to, aby kůže a srst byly čisté, aby oči nebyly znečištěny výtokem a srst pod ocáskem neměla stopy po trusu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies