Psí konzervy, granule nebo kosti?

Může váš pes žrát kosti? Mohou kosti malých zvířat protrhnout psovi střevo? Co je to jehlový reflex? Kolik kostí může váš pes sežrat? Na tyto a další dotazy Vám v článku ochotně odpoví MVDr. Zdeněk Cvrček z Liberce.
Pes, kost

Může žrát pes kosti?

90% přirozené potravy vlka (předchůdce psa) tvoří myši. Sem tam uloví králíka, zajíce nebo nějakého ptáka, velmi výjimečně a v podstatě jen sezónně uloví skutečně velkou kořist, na které je hodně opravdu masa. Jak to tedy dělá s kostmi malých zvířat, jako jsou myši a králíci? Vždyť malé tvrdé kostičky jsou po rozkousnutí tvrdé a velice ostré.

Pes a trávení kostí malých zvířat

Všichni masožravci se rodí se schopností vypořádat se s ostrým štíhlým předmětem v žaludku a střevu. Říká se tomu JEHLOVÝ REFLEX. Při dotyku ostrého konce střevní stěna uhne, obejme odštěpek kostičky z boku a ten udělá ve střevě v podstatě přemet a otočí se tupým koncem vpřed. Pokud je i tento konec ostrý, následuje další přemet a takhle projde celým trávicím traktem. „Viděl jsem projít třícentimetrovou jehlu i s nití pudlíkem toyem”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. „Jehla se zapíchla až v konečníku, kde byla velmi snadno přístupná”.

Obranný reflex střev psů může vymizet

Příroda ale neživí nic zbytečně a schopnost, která není trénována - zaniká. Takže pokud se pes během dvou let nedostane ke štěpným kostem, tento obranný reflex vymizí a pokud někdy později najde třeba kuřecí kost, je bezprostředně ohrožen na životě. To je důvod, proč se tvrdí, že pes nemůže žrát kosti. Může, pokud se s nimi setkával už před druhým rokem věku. Jenomže nic v přírodě není tak úplně jednoduché. Dáte-li psovi talíř kuřecích kostí a nejlépe k tomu kuřecí nebo krůtí krky, není v potravě dost masa, aby se vytvořila měkká zažitina. Takže se střevo, nejčastěji směrem od konečníku začíná ucpávat. Případná ostrá kost nemá kam uhnout a protrhne střevo.

Když pes žere pouze granule a psí konzervy

Zvlášť nebezpečná je situace u psů, kteří jsou krmeni pouze granulemi a nebo konzervami. Takoví psi totiž nejsou zvyklí žvýkat a potravu hltají. Kost prostě spolknou. A takový shluk krůtích nebo i kuřecích obratlů ve střevě, to se pak dějou věci! Někdy to vyřeší klystýr, někdy operace. Podobná situace nastává u velkých psů po vepřových hodech. Měkké vepřové nožičky a žebra dokonale utěsní rektum a veterinář s gumovou rukavicí a klystýrem je pak nejváženější osobou ve vsi.

Je vhodné dávat psovi kosti?

Takže nedávat kosti? Jenomže on se vždycky najde nějaký hlupák, který dá vašemu psovi talíř kuřecích kostí, sice v dobré víře, ale operaci pak platíte stejně sami. Takže střeva je potřeba trénovat. „Považuji za velmi vhodné dát psovi kus masa a jednu, maximálně dvě kuřecí kosti. Čistě z tréninkových důvodů. Zdůrazňuji: Maso, ne konzervu”. Pes musí žvýkat, nebo shltne i tu kost. „Operoval jsem kdysi dobrmana, který byl krmen výhradně granulemi. Zaběhl se, a někdo mu hodil tři ostravské klobásy. Na těch klobásách nebyla ani stopa po zubech a ostrý konec klobás protrhl netrénovaný žaludek”, říká MVDr. Zdeněk Cvrček.

Kolik kostí může pes sežrat?

Pokud dáváme psovi kosti, měly by být v poměru 1 díl kostí na 3 díly masa. A co se týče drůbežích krků, tak tady je na místě velká opatrnost. Německému ovčákovi bych nedával víc než 2 kuřecí nebo půlku krůtího krku. „Pitval jsem na vojně psa, který měl žaludek plný drůbežích obratlů, byly jich asi dvě kila. Žaludek vypadal jako pytlík kuliček a došlo k velmi brutální torzi a okamžitému úhynu“, říká MVDr. Zdeněk Cvrček. Takže pokud chce někdo dát psovi kostičky, ať je nabídne majiteli psa. Ten je dá nebo nedá pejskovi podle vlastního uvážení. Dát psovi kosti bez konzultace s majitelem je hulvátství.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies