Chovatelka.cz

Péče o psa – seniora

Kateřina Řehořová

Nejen lidé, ale také naši domácí mazlíčci stárnou. Jak poznáme, že zrovna náš pejsek stárne? Jak o něj pečovat? Jaká strava je pro něj nejvhodnější? Více se dozvíte v našem článku o psích seniorech.

Příznaky stárnutí u psů

Mezi nejčastější příznaky, podle kterých poznáme projev stárnutí u pejska patří: šedivění srsti v oblasti obličeje a tlapek, pes je méně aktivní, při chůzi a běhu začíná být pes pomalejší a zadýchává se, cvičení jej začíná unavovat. U mnoho psů se staří projevuje slepotou a problémy se sluchem - pes ztrácí zrak a sluch, může ignorovat vaše volání a jiné signály. Většina stárnoucích psů přijímá také menší množství stravy a častěji a déle spí.

Péče o psího seniora

Péče o psího seniora může být různá, záleží na celkovém fyzickém stavu psa. Je však důležité dodržovat určité zásady:

Navštěvujte se psem pravidelně alespoň dvakrát ročně veterinárního lékaře. Nezapomeňte se s lékařem poradit o ideální variantě psí stravy. Kontrolujte svému psovi pravidelně chrup a nejlépe dvakrát do týdne mu jej vyčistěte. Nerozmazlujte svého psa příliš sladkými pamlsky, psi mají ve stáří, stejné jako lidé větší sklony k tloustnutí. Tolerujte jeho nálady a změny v chování, netrestejte psa za nenormální chování nebo pomočení či pokálení v bytě. Vhodná potrava pro starého psa

U stárnoucího psa je nutné na prvním místě věnovat zvýšenou pozornost správné výživě. Pes s přibývajícím věkem ztrácí zuby a je potřeba podávat mu nejlépe kašovitou stravou v menších dávkách a častěji. Také je potřeba přidávat psovi vitamínové doplňky (vhodné je používat koncentrované krmné doplňky k výživě chrupavek a pojivových tkání k prevenci kloubních onemocnění).

Z potravy psa je nutné vypustit těžko stravitelné krmivo s obsahem kolagenu a elastenu. Kosti starému psovi příliš nepodáváme, pouze pokud má pes v pořádku zuby. U stárnoucího psa je nutné snížit obsah bílkovin v potravě, aby nebyla zbytečně zatěžována játra a ledviny. Krmivo by mělo být lehce stravitelné, sestaveno z kvalitní svaloviny, mléčných výrobků, vloček a těstovin.

Rubrika: Zdraví zvířat I u pejska se může objevit tolik známá chřipka Zimní péče o psí tlapky Psí konzervy, granule nebo kosti? Vývoj štěněte Parvoviróza u štěněte Výcvik štěněte Očkování a vzteklina Onemocnění uší u psů

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.