Vývoj štěněte v jednotlivých fázích

Štěně od svého narození prochází stěžejními fázemi života. Musí se postupně vyrovnat s okolním prostředím a prodělat řadu významných změn. Jak probíhá vývoj štěněte v jednotlivých fázích?
Štěňata labradora

Vývoj štěněte a jednotlivé fáze

Období vývoje štěněte se dělí do jednotlivých fází po týdnech, kdy štěně prodělává nejen vývojové změny, ale také adaptaci na prostředí. Roztomilé štěně je štěnětem do půl roku jeho života, ale právě toto období je pro učení nejrůznějším návykům, slovům a povelům nejdůležitější.

I malému štěněti hrozí nákaza leptospirózou - více v článku

Vývoj štěněte – první 2 týdny po porodu

Štěňata se rodí hluchá a slepá. Teprve přibližně po dvou týdnech se jim otevírají oči a uši. V prvním týdnu štěňata nedělají v podstatě nic jiného než spí a sají. Štěně používá všechny vrozené instinkty, které mu umožňují především poznat pach mateřského mléka.

Vybíráte si štěňátko? Poradíme vám s výběrem plemena.

Vývoj štěněte – 3. týden po porodu se probouzí zrak a sluch

Kolem třetího týdne začne aktivita štěňat stoupat a na svých vratkých nohách se odhodlávají prozkoumávat blízké prostředí své bedýnky. Právě v této době vznikají také první sluchové a zrakové kontakty a reakce.

Vývoj štěněte – 4. až 7. týden po porodu potřebuje štěně kontakt

Toto období je obdobím vzrůstající aktivity, kdy štěně už dokonale poznalo své blízké prostředí a snaží se prozkoumávat okolí. Štěně začíná sbírat všechny zkušenosti, které se mu nabídnou. Není důležitý jen kontakt s matkou štěněte a ostatními štěňaty, ale také s člověkem. Jedině tak si štěně uvědomí svou sounáležitost se psy a blízkými lidmi a ovlivní se jeho budoucí chování k člověku. Pes, který má nedostatečný kontakt s lidmi, může být bojácný, bázlivý a nedůvěřivý.

Vývoj štěněte – 8. až 12. týden se prohlubují vazby s okolím

Štěně prohlubuje vazby s ostatními členy smečky, roste vzájemná soutěživost a snaha učit se novým věcem a pravidlem společného soužití. Potřebuje dostatečný kontakt s člověkem – jinak dojde k oslabení vzájemných vazeb. V tomto věku štěňata přijímají nadřazenou roli člověka a berou ho jako parťáka ke společným hrám. Štěně potřebuje neustálou pozornost, kontakt a aktivity.

Vývoj štěněte – 4. měsíc je vhodný k výcviku

V období od 3. do 6. měsíce nastává vhodná doba nejen k oddechovým hrám, ale také k cílenému výcviku. Štěně začíná výrazněji uplatňovat svůj temperament a povahu a buduje si postavení ve smečce.

Vývoj štěněte – 5. až 6. měsíc přestává být štěně štěnětem

Štěně si upevňuje vazby v rámci smečky, uplatňuje svůj temperament a ve výcviku se podřizuje autoritám. V tomto období je víc než důležité cílené vedení výchovy psa, hry, aktivity apod.

Vývoj štěněte – od 6. měsíce nastává puberta

U štěněte se začíná projevovat sexuální chování, které je podmíněno dozráváním pohlavních žláz. Prohlubují se všechny získané dovednosti a zkušenosti z předchozího období. Štěně si ověřuje své schopnosti a také se projevují určité „vrtochy” psa, které jsou však pomíjivé. V tomto období potřebuje pes citlivý přístup, porozumění a jasné vymezení hierarchie.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 17 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies