Očkování a vzteklina

Vzteklina je virové onemocnění, které způsobuje úmrtí zvířat i lidí. Vakcinace proti vzteklině je povinná u psů, koček. Plošná vakcinace se provádí také u divoce žijících zvířat. Jaký je průběh nemoci?
Liška

Očkování a vzteklina – o co se jedná

Vzteklina je virové onemocnění způsobující akutní encefalitidu u zvířat a lidí. Může napadat většinu teplokrevných živočichů, ale je vzácná mezi nemasožravci. Vyznačuje se dlouhou inkubační dobou a 100% úmrtností.

Očkování a vzteklina – původce a výskyt

Zdrojem vztekliny je nemocné zvíře, které nemusí této chorobě podlehnout. U nás bývají nakažena divoce žijící zvířata (liška, jezevec, vysoká lesní zvěř apod.) a vzácně i zvířata domácí (pes, kočka, kůň, kráva apod.).

Očkování a vzteklina – nakažení

Nemoc se přenáší hlavně pokousáním (virus je přítomen ve slinách). Virus vztekliny je tedy přítomen ve slinných žlázách vzteklých zvířat. V přírodě se vzteklina vyskytuje především u lišek, lesní zvěře a u vlků. Z domácích zvířat rozšiřují tuto nemoc zejména toulaví psi a kočky.

Vašeho pejska může potrápit i chřipka - parainfluenza

Očkování a vzteklina – průběh onemocnění a příznaky

  • Virus se v těle nemocného zvířete nachází zejména v mozku, míše, slinných žlázách a slinách.
  • Inkubační doba vztekliny je u psů 3 až 8 týdnů, u jiných domácích zvířat až dva měsíce a u člověka to může být výjimečně až rok, i déle.
  • U psů probíhá onemocnění ve dvou formách, v „zuřivé” nebo „tiché”.
  • Počáteční stadium „zuřivé” formy se projevuje změnami v chování psa. Pes může být neposlušný, lekavý, zuřivý, nezvykle přítulný. Toto období trvá asi 3 dny. U psa se mohou projevit zvrácené chuti, požírání nestravitelných předmětů, dále zvýšená teplota, kašel, obtížné dýchání, zácpa, žízeň nebo slintání.
  • Období zuřivosti trvá také asi 3 až 4 dny. V této době se pes toulá, má záchvaty zuřivosti a je útočný.
  • Po tomto období přechází nemoc do třetího stadia, tzv. paralytického. Pes se zklidní, nastane ochrnutí zadních končetin, následkem obrny je skleslá spodní čelist, pes nemůže polykat, jazyk je vyplazený a volně visí z tlamy, slintá a během dvou dnů dochází ke smrti.

Očkování a vzteklina – léčba

Účinná terapie této choroby neexistuje a léčení zvířat se tudíž neprovádí.

Očkování a vzteklina – prevence

Prevenci představuje podávání vakcíny divoce žijícím šelmám, očkování rizikových profesí, očkování domácích zvířat a vyhýbání se neznámým zvířatům. Vakcinaci je ze zákona povinná pro každého majitele psa staršího šesti měsíců. Dále je potřeba dodržovat směrnice platné v chovech zvířat a v oblastech s výskytem vztekliny. Nepodceňujte ani nejmenší kousnutí. Člověk, který přišel do styku s nemocným psem, musí být okamžitě očkován. Při pokousání člověka psem je majitel psa povinen předvést psa k veterinární prohlídce. První prohlídka má být provedena do 24 hodin od poranění, druhá pátý den po pokousání.

Očkování proti vzteklině a psi

První očkování proti vzteklině se provádí u štěňat v šesti měsících věku. Přeočkování se provádí v jednom roce života psa a poté pravidelně každý rok. Při cestě se štěnětem do zahraničí je možné první očkování provést již ve třech měsících věku štěněte.

Očkování proti vzteklině a kočky

Rovněž u koťat je povinná vakcinace ve věku 8 až 10 týdnů jejich věku. Je však potřeba několik přeočkování, aby byla vytvořena solidní ochrana před touto infekcí. Opakované očkování se provádí každoročně. Vakcinaci mohou podstoupit také od třech měsíců věku fretky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies