Parvoviróza u štěňat

Parvoviróza je velmi nebezpečné virové onemocnění, které napadá především štěňata, má rychlý průběh a může skončit tím nejhorším způsobem. Jedinou možností, jak se ubránit této nemoci je očkování. Jaké příznaky parviróza má?
Štěně, ruka

Parviróza je virové onemocnění

Parviróza patří k závažným virovým onemocněním, které se vyskytuje nejčastěji u mladých psů, kteří mají 6 až 12 týdnů. V tomto období jsou štěňata velmi náchylná k infekčním onemocněním, protože si ještě nedokážou vytvořit protilátky a zároveň ještě nemusí být očkována.

Parviróza má dvojí podobu

Parvoviróza se projevuje ve dvou základních podobách. První se projevuje zánětem střev, které doprovází zvracení, zapáchající trus, vodnaté průjmy i s příměsí krve. Tělesná teplota se pohybuje dokonce nad 40 °C, psi jsou dehydrovaní, vyčerpaní, apatičtí. Průběh onemocnění bývá velmi rychlý a neléčené zvíře může rychle uhynout. Při druhé formě dochází k napadení srdečního svalu, kdy štěňata hynou náhle, zpravidla bez klinických příznaků onemocnění.

Co může být příčinou nákazy parvovirózou

Zdrojem nákazy může být infikovaný pes, ale k nákaze také může dojít zprostředkovaně a to například kontaminovanými předměty. Inkubační doba je 7 až 14 dní.

Léčba parvirózy

Nakažený pes musí být urychleně v rukou lékaře, protože zahájení léčby v pokročilé fázi nemoci může být neúspěšné. Všímejte si každého netypického chování u psa jako je zvracení, nechutenství, celková slabost, otupělost apod. Lékař zahájí léčbu pomocí nitroděložního doplňování ztracených tělesných tekutin. Dále jsou použity antibiotika a léky proti zvracení. Domácí léčba pak vyžaduje zavedení dietního režimu.

Prevencí je očkování proti parvoviróze

Jediným prostředkem jak se vyhnout tomuto virovému onemocnění je vakcinace štěňat, která se provádí v 6 až 8 týdnech života štěněte. Dále by se mělo zabránit hromadnému kontaktu mezi psy.

Další choroby, které mohou poskytnout vašeho miláčka naleznete v naší rubrice Zdraví zvířat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies