Onemocnění uší u psů

Onemocnění uší u psů je poměrně častou komplikací. Právě v letním období se objevuje zvýšený výskyt onemocnění uší. Jak pečovat o uši a kdy patří pes výhradně do péče veterinárního lékaře?
Uši pejska

Onemocnění uší u psů – příznaky

Při onemocnění uší se mohou objevovat tyto příznaky. Pes třepe hlavou, naklání ji k jedné straně, škrábe se na uších, při doteku ucha dává najevo bolest, objevuje se výtok z ucha, který může i zapáchat, ušní boltec otéká.

Onemocnění uší u psů – příčiny

Příčin onemocnění uší je celá řada – cizí tělesa (osiny), parazité, bakterie, kvasinky. Při chronických zánětech obou zevních zvukovodů u některých plemen je třeba zvážit možnost celkových alergických onemocnění.

Onemocnění uší u psů – co dělat?

Při prvních příznacích onemocnění uší doporučujeme navštívit veterinárního lékaře, který provede důkladné vyšetření zvířete a zvolí účinnou léčbu. Objeví-li se příznaky náhle, můžete jako účinnou a utišující první pomoc kápnout do ucha dostatečné množství teplého minerálního oleje. Nepoužívejte zásypy, mohou ucpat zvukovod. Chronická onemocnění uší se léčí velmi těžko, a proto je žádoucí včasný zásah.

Onemocnění uší u psů – čištění

Prevence onemocnění uší spočívá v pravidelném a správném čištění. Pro prevenci onemocnění uší postačí tzv. samočisticí kapky, které šetrně rozpouští ušní maz. Čistit uši by se měli každý týden. K čištění můžete používat tampónek vaty namočený teplým olivovým olejem. Jemným kroucením odstraňte hnědý maz z viditelné části vnějšího zvukovodu. Máte-li plemeno, kterému vrůstají chlupy do ucha (např. pudla nebo kerry blue teriéra), vyškubejte vrůstající srst palcem a ukazováčkem, nestříhejte ji. Zpočátku si nechte poradit od veterináře, jak správně čistit a ošetřovat uši. Další prevencí onemocnění uší je zamezit natečení vody při koupání zvířat, pokud se tak stane, je třeba uši důkladně vysušit.

Onemocnění uší u psů – zánět zevního zvukovodu

Zánět zevního zvukovodu může postihnout jakékoli plemeno, i když častější je výskyt u kokršpanělů, pudlů nebo teriérů.

Onemocnění uší u psů – parazité

Z parazitů je nejčastější ušní svrab. Při pozorné prohlídce zevního zvukovodu při tomto parazitárním onemocnění je vidět černý maz, který je připodobňován ke kávové sedlině. Samotní roztoči nejsou vidět pouhým okem, mikroskopický důkaz přítomnosti tohoto parazita v uších provádí veterinární lékař. Vlhko a špína v dlouhých převislých, špatně větraných uších například španělů vytváří ideální podmínky pro množení choroboplodných zárodků.

Onemocnění uší u psů – kožní problémy

Problémy s ušními boltci doprovázejí různá kožní onemocnění. První příznaky kožního svrabu (prašiviny) se obvykle objevují na okrajích ušních boltců jako drobné stroupky. Poštípání hmyzem i alergie se projevují zarudnutím a otokem ušních boltců.

Onemocnění uší u psů – zánět středního ucha

Naklánění hlavy na jednu stranu může být vyvoláno jednostranným podrážděním ucha, ale může také znamenat, že je zasaženo střední ucho. Zánět středního ucha vyžaduje vždy řádné léčení s použitím antibiotik, protizánětlivých léků a vzácně i operace. Zánět středního ucha patří výhradně do rukou veterinárního lékaře.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 17 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies