Chovatelka.cz

Dobroty z kompotů

Gabrijelka Gabrijelka
Máte doma kompotované třešně, broskve, meruňky či višně? Potom pro vás máme pár tipů, jak si osladit den nějakou tou ovocnou dobrotou. Udělejte si trochu času a pusťte se do toho...
Kompotované třešně - Buchty s třešňovou omáčkou Ingredience 500 g hladké mouky 200 ml mléka 130 g cukru krupice 100 g másla 40 g droždí 2 vejce 1 vanilkový cukr špetka soli máslo na potírání Náplň a omáčka 500 g kompotovaných třešní 50 g cukru krupice 100 ml griotky 1/2 balíčku vanilkového pudinku Postup

Z droždí, trochu mouky, cukru a vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme vzejít. Třešně necháme okapat a šťávu si necháme.


Zbytek mouky a cukru promícháme s vanilkovým cukrem, vejci, rozpuštěným máslem, kváskem a solí. Postupně přiléváme mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě ho necháme přibližně 40 minut kynout.


Vykynuté těsto rozvalíme a rozdělíme na 20 kousků. Do každého kousku zabalíme třešeň. Buchtičky potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do pekáče. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.


Třešňovou šťávu přivedeme k varu. Promícháme pudinkový prášek s cukrem, trochou vody a vmícháme do vroucí šťávy. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Poté vmícháme zbylé třešně s griotkou a podáváme s vychladlými buchtami.

Doba přípravy

90 minut

Kompotované broskve - Tvarohový dort s broskvemi Ingredience 150 g cukru 400 ml mléka 500 g měkkého tvarohu 200 g kompotových broskví (okapaných) 2 balíčky vanilkového cukru 250 g másla 2 žloutky šťáva z citronu 1 balíček vanilkového pudinkového přášku 2 balení dětských piškotů Na dozdobení
50 g sekaných broskví několik kousků broskví lístečky máty Postup

Máslo utřeme s 50 g cukru a vanilkovými cukry. Všleháme citronovou šťávu, kůru a žloutky.


Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme krém a za stálého míchání necháme zchladnout. Po částech ho všleháme do žloutkové směsi. Poté vmícháme tvaroh.


Na dno dortové formy naskládáme piškoty. Na ně rozetřeme část tvarohového krému a rozložíme broskve. Celý postup opakujeme, dokud formu nenaplníme.


Dort necháme ztuhnout do druhého dne v chladničce. Poté ho vyjmeme z formy a dozdobíme.

Doba přípravy

40 minut

Kompotované meruňky - Muffiny s meruňkami Ingredience 1 balení kompotovaných meruněk 250 g hladké mouky 80 g cukru moučka 60 g másla 4 lžíce horké vody 4 vejce 1 vanilkový cukr 1 lžička prášku do pečiva tuk a hrubá mouka na formu Postup

Kompotované meruňky vyklopíme ze sklenice a na sítku je necháme okapat. Šťávu nevyléváme, tu můžeme později použít třeba k ochucení čaje.


Z bílku ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo pokrájené na menší kousky, cukr, vanilkový cukr a horkou vodu utřeme do husté pěny. Postupně zašleháme žloutky a připravený sníh z bílků.


Do tohoto základu zlehka po menších částech vmícháme hladkou mouku promísenou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké a lehké těsto.


Jednotlivé formy na muffiny pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a do dvou třetin naplníme těstem. Navrch každého muffinu položíme kompotovanou meruňku a formu vložíme do trouby, kterou předehřejeme na 180°C. Muffiny pečeme asi 20 minut.

Doba přípravy

40 minut

Kompotované višně - Rýžový koláč s višněmi Ingredience Korpus 250 g hladké mouky 80 g cukru 100 ml mléka 20 g droždí 50 g másla 1 vejce špetka citronové kůry špetka soli tuk a hrubá mouka na formu Náplň 175 g rýže 150 g cukru krupice 1,5 l mléka 750 g višňového kompotu 100 g mandlových plátků 1/2 balíčku vanilkového pudinkového prášku špetka soli cukr moučka na posypání Postup

Z droždí, trochy mouky, cukru a mléka umícháme kvásek. Promícháme mouku, cukru, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, sůl, vejce a citronovou kůru. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto.


Rýži propláchneme a se 100 g cukru a špetkou soli vsypeme do horkého mléka. Vaříme 45 minut.


Z pudinkového prášku a zbylého mléka s cukrem připravíme pudink a vmícháme ho do vychladlé rýže. Višně necháme na sítku okapat.


Z vykynutého těsta vyválíme kulatý plát a přeneseme ho do vymazané a vysypané formy. Potřeme ho polovinou rýžové náplně a poklademe okapanými višněmi. Navrch rozetřeme zbylou náplň, nasypeme mandlové plátky a koláč vložíme do vyhřáté trouby. Při teplotě 180 °C pečeme zhruba 20 minut.

Doba přípravy

100 minut

Víte si rady se zavařováním ovoce? Zavařování švestek
Zavařování rybízu
Hruška a její zavařování
Zavařování borůvek
Zavařování angreštu
Zavařování jahod
Maliny a jejich zavařování
Brusinkový kompot

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.