Chovatelka.cz

Rady zahradníka – vypěstujte si bylinky ve speciálním květináči

Kateřina Řehořová
Určitě jste si v zahradnictví všimli speciálních květináčů, které mají více přihrádek pro pěstování. K čemu jsou tyto květináče vhodné? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Jaké bylinky v nich můžeme pěstovat?
Rady zahradníka – vypěstujte si bylinky ve speciálním květináči

Určitě jste si v zahradnictví všimli speciálních květináčů, které mají více přihrádek pro pěstování. Často se jim také říká „jahodové“ květináče. Jsou vhodné pro pěstování v domácích podmínkách, například na okenních parapetech.

 

Nejen, že vypadají velmi moderně, ale také vám zaručí dostatek čerstvých bylinek do vašich pokrmů vždy po ruce.

Pěstování bylinek v „jahodových“ květináčích – jak na to?

Při sázení bylinek umístíme na dno květináče drenážní vrstvu (drobný štěrk nebo hliněné střepy), která bude odvádět od kořenů rostliny nadbytečnou zálivku a ochrání bylinky před uhnitím.

 

Poté květináč vyplníme kvalitní půdní směsí s příměsí rašeliny nebo listovky a zasadíme semínka bylinek přesně podle návodu na sáčku. Pozor! Bylinky vyžadují pravidelnou zálivku a občasné hnojení.

Rady pro pěstování bylinek
Bylinkám velmi prospěje, pokud je přes léto vyložíme ven na čerstvý vzduch a na sluníčko.
Velké rostliny (jako je například rozmarýn a vavřín) vypadají dobře jako solitéry v květináči nebo dřevěném soudku.
Pro hnojení jsou nejvhodnější běžně prodávaná hnojiva pro zelené rostliny a saláty. Běžně používané bylinky nezapomeneme umístit blízko dveří.
Odkvetlé květy pravidelně stříháme, aby rostliny kvetly ještě déle.
Bylinkové květináče – jaké bylinky v nich lze pěstovat?
Jaké bylinky lze ve speciálních bylinkových květináčích? Všeobecně (záleží na velikosti květináče) v nich můžeme pěstovat:
bazalku
oregáno
tymián
šalvěj
koriandr
kebrlík
saturejku
mátu
majoránku
libeček
pažitku
řimbabu Rady zahradníka - další zajímavé články Rady pro krásnou zahradu Rostliny, které vám zkrášlí váš balkón Práce na zahradě - osevní postupy a sledy Fortunella hindsii (kumquat), charakteristika a základní rady pro pěstování Duben v zahradě Cibuloviny a hlíznaté rostliny Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou Kdy zvolit lamelový plot? Optické klamy skryjí nedostatky zahrady Originální nápady pro vaši zahradu Rady k výběru venkovního osvětlení

Hodnocení: 5.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.