Optické klamy pro vaši zahradu

Vlastníte malou zahrádku a toužíte po velké? Můžete ji zvětšit pomocí optických klamů. Správné osvětlení, důmyslné vysázení stromků či efekt falešné perspektivy způsobí dojem velikosti a jedinečnosti.

Zahrada

Otevřenější způsob oplocení - optický klam pro větší zahradu

Využijte tyčkového plotu nebo laťkové mříže. Prostor nebude vypadat tak stísněně jako když je ohraničen plnou zdí. Výhled do zahrady lze rozšířit také vysázením keřů podél její plochy.

Rozdělení zahrady optickým klamem

Pokud zahradu rozčleníte na několik menších částí, bude opticky působit větším dojmem. Použít můžete laťkové mříže, řady stromů nebo keřů.

Falešná perspektiva ovlivní optické zvětšení

Perspektiva, tedy pohled, který vnímáme při vstupu do zahrady, ovlivňuje optické zvětšení zahrady velkou měrou. Například trávník, který se bude směrem ke kraji nenápadně zužovat, vytváří dojem dlouhé zahrady. Plochu opticky rozšíří také ovál nebo kruh.

Střídání světla a stínů - využijte stromy a keře

Zasaďte stromy nebo keře do řady za sebou. Střídáním různých výšek stromů a keřů (větší strom a pod ním keř jako podrost) zahradu rozdělíte na menší celky a prostor získá zajímavý dojem. Parcelu opticky rozšíří také řady stromů vysazené po obou stranách zahrady.

Optický klam - navázání zahrady na jinou zelenou plochu

Vizuálním navázáním zahrady na pastvinu, louku nebo sousedící porosty dřevin také opticky zvětšuje prostor. Pokud louka přechází do zahrady, stává se zdánlivě její součástí.

Velká zrcadla součástí zahrady

Zrcadlo umístěné ve stinném koutu zahrady několikanásobně prodlouží prostorovou iluzi a je zajímavým doplňkem zahrady. Jednoduchý optický klam, který zvládnete.

 

Další triky pro optické zvětšení zahrady

Zahradu lze opticky zvětšit také správným osvětlením nebo umístěním vstupu do zahrady tak, aby bylo vidět více než pouze její omezený prostor (jak je na tom vaše zahrada?).
 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies