Fortunella hindsii (kumquat), charakteristika a základní rady pro pěstování

Fortunella hindsii (kumquat) je zajímavá rostlina označována také jako „trpasličí mandarinka“.První zmínky o kumquatu pocházejí z Číny již z 12 století. Jak pěstovat tuto rostlinu? Více se dočtete v našem článku.

Mandarinky

Fortunella hindsii (kumquat), charakteristika a základní rady pro pěstování

Fortunela (kumquat) pochází z Číny. Je to malý stálezelený keřík či strom. Kumquat je označován také jako „trpasličí mandarinka“. Velmi důležité při pěstování těchto rostlin je období vegetačního klidu, které trvá od poloviny listopadu do druhé poloviny února, kdy by se teplota měla pohybovat mezi 3 až 10°C. Přes zimní období přestaneme rostlinu téměř zalévat. Je-li teplota o něco vyšší (maximálně však 16 až 18°C), dodávejte rostlině menší zálivku, současně však dbejte na to, aby rostlina měla dostatek světla.

 

Přes léto mohou být rostliny na venkovním stanovišti. Rostlina má ráda vysokou vlhkost vzduchu. Fortunella nesnáší průvan. Rostliny byste měli od počátku pěstovat na stanovišti, kde je chcete pěstovat i v budoucnu, aby se přizpůsobily podmínkám na tomto stanovišti. Každé přemístění rostliny na jiné místo s odlišnými podmínkami vyvolá rostlině šok, kterému se musí rostlina přizpůsobit a ne vždy se jí to úspěšně povede.

Jak zalévat Fortunellu?

Rostlina má ráda vodu, a proto by zemina v květináči neměla nikdy vyschnout. Pěstujeme-li kumquat při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Vydatně zaléváme měkkou, odstátou vodou. Pokud nemá rostlina dostatečnou zálivku, listy odspodu žloutnou nebo se na nich objevují skvrny. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin.

Hnojení a substrát pro „trpasličí mandarinku“

V létě hnojíme rostlinu jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro citrusovité rostliny, rozpuštěného ve vodě. Výživu je dobré občas doplnit speciálním hnojivem obsahující stopové prvky. Tyto rostliny vyžadují substrát s velkým podílem živin, minerálních látek a stopových prvků. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování citrusů.

Fortunella – množení

Při každém přesazení se doporučuje použít o dva až čtyři centimetry větší květináč, aby rostlina mohla přizpůsobit kořenový bal své výšce. Citroník, některé druhy pomerančovníku a mandarinky se rozmnožují vrcholovými řízky, které se po odebrání z mateřské rostliny pěstují v teplém substrátu (20 - 25°C). Toto pěstování je velmi obtížné, protože mnoho druhů citrusovitých rostlin špatně zakořeňuje. Ideální je si zakoupit mladou rostlinu v květinářství.

Choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou a puklicí, které se objevují převážně v zimě. Mezi choroby, kterými rostliny trpí patří chloróza (vadnutí listů), které většinou signalizuje nedostatek železa nebo nadbytek vápníku v substrátu. Listy obvykle hnědnou při příliš nízkých teplotách.


 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies