Chovatelka.cz

Bělení řapíkatého celeru

Tereza Schuhová

Celer je u nás třetí nejčastěji pěstovanou a využívanou kořenovou zeleninou. Ačkoliv toto místo zaujímá především celer bulvový, i celer řapíkatý si našel své příznivce.

Střípky z historie celeru

Celer řapíkatý se dlouho pěstoval pouze pro své léčivé účinky. Zprávy o něm sahají hluboko do historie, jeho skutečné síly a chutě se však začalo plně využívat ve středověku, přesněji v polovině 16. století. K nám do Evropy se dostal až o více než století později.

Pěstování zeleniny na balkóně
Paprika a její pěstování
Zásady BIO pěstování - myslete na naši Zemi! Celer a naše zdraví

Celer řapíkatý má mnoho vitamínů a minerálních látek, které mají velice příznivý vliv pro lidské tělo. Obsahuje betakaroten, bílkoviny, kyselinu askorbovou, fosfor, hořčík, železo, vápník, některé z vitamínů B a rovněž éterické oleje.

Vzhledem ke svému dietnímu charakteru se často užívá jako prvek ke snižování váhy, a to zejména proto, že obsahuje velký podíl nerozpustné vlákniny. Pravidelnou konzumací tak můžete přirozeně a bez drastických diet zhubnout několik kilogramů.

Vláknina v řapíkatém celeru, ale i v ostatních potravinách při cestě trávicí soustavou nabobtná, neboť do sebe absorbuje vodu a tím zvětší svůj objem. Potravina pak dodává pocit sytosti i při menších porcích jídla. Hlad se obvykle dostaví za delší dobu, než po potravinách bez vlákniny.

Pěstování celeru
Vypěstování řapíkatého celeru je stejně jednoduché, jako pěstování bulvového celeru. Zasít ho můžete začátkem března, ale i koncem dubna - záleží pouze na tom, v jakém období jej budete chtít sklízet. Zasévá se do hlinitopísčité zeminy. Sklízet ho můžete o měsíc dříve, než celer bulvový. Bělení řapíků celeru pro lepší chuť

Aby měl řapíkatý celer skutečně výtečnou chuť, křehké a šťavnaté řapíky, je nutné jej bělit. Řapíky o velikosti 30 až 40 centimetrů je třeba obalit tmavou fólií na několik týdnů (přibližně 2 až 3 týdny). Z fólie mohou vykukovat pouze listy. Místo fólie lze použít jakýkoliv karton nebo vlnitý papír. Pokud ani ten nemáte, svažte řapíky ihned pod listy a nahrňte na celer hlínu (až po listy).

Vypěstujte si špenát Pěstujeme rebarboru Pěstujeme olivovník evropský Pěstujeme batáty Pěstujeme indickou okurku, neboli kalabasu Pěstujeme ředkvičky

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.