Pěstujeme ředkvičky

Ředkvičky jsou oblíbenou zeleninou obsahující mnoho vitamínů a minerálů. Jejich pěstování je snadné a zvládne jej každý začínající pěstitel. Přečtěte si více o pěstování ředkviček.

Ředkvičky

Všeobecně o ředkvičkách

Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenovou zeleninou pocházející z Japonska. Přesný začátek jejího pěstování není přesně znám. Je to oblíbená zelenina s charakteristickou chutí, která je nenáročná na pěstování. Lze ji úspěšně přirychlovat ve vytápěných i nevytápěných rychlírnách. K rychlení jsou vhodné téměř všechny odrůdy dostupné na našem trhu. Vyžaduje včasnou sklizeň, v opačném případě plody dřevnatí a nebo rostlina vykvétá.

Ředkvičky a naše zdraví

Ředkvičky obsahují velké množství vitaminů C a kyseliny listové. Obsahují také vápník, síru, karoten, draslík a vitamin B. Ředkvičky působí v těle antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku, snižují cholesterol, uvolňují hleny při kašli, odstraňují zácpu a působí proti plynatosti. Navíc jsou vhodné při dietách, protože obsahují minimum tuku.

Pěstování ředkviček

Pěstební podmínky

Ředkvičky vyžadují slunné stanoviště a lehčí kypré půdy bohaté na humus a dostatek živin (ředkvičky jsou háklivé na nadbytek dusíku). Před výsevem semen je vhodné půdu prokypřit a obohatit kompostem, jenž půdu zlehčí a dopomůže k jejímu zahřívání pomocí mikroorganismů v něm obsažených.

Výsev do pařeniště nebo vytápěného skleníku

S výsevem ředkviček do teplého pařeniště nebo skleníku můžeme začít od poloviny února. Rostliny vyséváme ve sponu 10 x 10 centimetrů, výsev není vhodné přehušťovat. Pěstební substrát udržujeme mírně vlhký. Při vysoké vlhkosti jsou ředkvičky napadány plísněmi a hnilobami. Sklízíme koncem března.

Výsev do volné půdy

Výsev semen ředkviček do volné půdy provádíme od poloviny dubna. Sklízet můžeme po celou sezónu, až do prvních mrazíků.

Pozdní výsev ředkviček

Ředkvičky můžeme vysévat do volné půdy také v druhé polovině srpna. V tomto případě je nejvhodnější spon 15 x 20 centimetrů. Sklizeň provádíme v září. Vegetační období trvá 32 až 36 dní.

Choroby a škůdci ředkviček

Padání klíčících rostlin (choroba krčků semenáčků)

Tato houbová choroba se rozvíjí v přehuštěných a příliš vlhkých porostech. Vhodnou ochranou je řídký výsev a mírná zálivka.

Praskání bulviček a napadení dřepčíkem

Praskání je způsobeno nepravidelným příjmem vody (při deštích po suchém období). Rostliny pravidelně zaléváme menšími dávkami vody. Pravidelná zálivka zabraňuje napadení ředkviček dřepčíkem. Ten v suchém období poškozuje jejich listy okusem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies