Pěstujeme rebarboru

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je vytrvalá bylina z čeledi rdesnovitých. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Stimuluje činnost ledvin, zažívacího traktu a žlučníku, má mírně projímavý účinek, používá se jako uklidňující prostředek. Z kořenů některých druhů rebarbory se vyrábí léky.

Rebarbora

Všeobecně o rebarboře

Reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) je dlouholetá rostlina patřící do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae). Pochází z Číny, do Evropy se dostala až v novověku. Rebarbora obsahuje více než 90 % vody, vitamin C, provitamin A, draslík, vápník, železo a také kyseliny - jablečná, citronová a šťavelová (jejich obsah se v průběhu roku mění). Kvůli obsahu kyseliny šťavelové se rebarbora nedoporučuje osobám, které mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a nebo dnou.

Jak rebarbora vypadá?

Rebarbora, pokud neredukujeme její růst, dorůstá do značných rozměrů. Má rozsáhlý kořenový systém, pod povrchem půdy vytváří postupem času dřevnatící oddenky. Listové řapíky dorůstají do výšky 50-70 centimetrů a do šířky 6-8 centimetrů. Listy jsou dlanité, mírně zvlněné. Listy rebarbory jsou jedovaté, konzumní částí jsou pouze řapíky. Jednotlivé odrůdy mají rozdílnou jemnost a barvu řapíků - od zelené přes žlutou až po intenzivně červenou.

Pěstování rebarbory

Stanoviště a pěstební substrát

Rebarboře vyhovují středně těžké půdy bohaté na vápník. Dobře se jí bude dařit v polostínu i na slunci. Stanoviště, na kterém chceme tuto rostlinu pěstovat, zryjeme na podzim do hloubky 60 centimetrů a zapracujeme do půdy chlévskou mrvu (můžeme také použít zelené hnojení), minerální (například superfosfát) a draselné hnojivo. Přes zimu necháme pozemek v hrubé brázdě. Na jaře pozemek připravíme k výsevu. Rostlina na jednom stanovišti vydrží až 10 let.

Výsadba rebarbory na trvalé stanoviště

Semena rebarbory, které zakoupíme v každém větším zahradním centru, vyséváme do prohnojené půdy na podzim. Předpěstované sazeničky až na jaře (sázíme hluboko do půdy).  Semena klíčí poměrně málo, je vhodné rozmnožování rebarbory dělením trsů nebo odnožemi ze starších rostlin - vybíráme jen zdravé a plodné. Sazenice by měla před výsadbou mít nejméně jeden neporušený vegetační vrchol a alespoň 3 kořínky. Rostliny od vysazujeme ve vzdálenosti 1 metr od sebe, velmi brzy se rozrostou.

Zálivka a hnojení

Rebarboru pravidelně zaléváme odstátou dešťovou vodou. Rostlinu přihnojujeme dusíkem, nejlépe ve třech dávkách - polovinu na jaře, druhou rozdělíme do dvou částí (v polovině června a v polovině července). Rebarbora upřednostňuje vápenatější půdu,  jednou za 3 roky je vhodné přivápnění půdy.

Sklizeň rebarbory

Sklízet řapíky rebarbory lze již ve druhém roce. Řapíky na rostlině začínají postupně dozrávat od poloviny dubna do poloviny až konce června. Sklízíme pouze několik listů s úplně vyvinutou listovou čepelí, kterou ihned odřízneme (aby řapíky zbytečně nevadly). Po sklizni z rostliny odstraníme zbytky listů, půdu zkypříme, vyplejeme a přihnojíme kompostem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies