Paprika a její pěstování

Paprika roční je oblíbená zelenina, kterou zná snad každý z nás. Pěstování paprik není zcela jednoduché, ale pokud dodržíme základní pravidla, můžeme se těšit z krásných a zdravých plodů. Návod na pěstování papriky naleznete zde.

Květ\y papriky

Paprika a její pěstování

Paprika roční je oblíbená zelenina, kterou zná snad každý z nás. Pěstování paprik není zcela jednoduché, ale pokud dodržíme základní pravidla, můžeme se těšit z krásných a zdravých plodů. 

Historie paprik

Paprika pochází ze střední Ameriky (Mexika). V Evropě se poprvé objevila až v 19. století.

Umístění

Papriky (Capsicum annuum) vyžadují slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin.

 

Předpěstování sadby paprik

Výsev do truhlíku provádíme v únoru. Papriky po výsevu zakryjeme fólií a udržujeme teplotu 25°C. Až rostliny trošku povyrostou, můžeme z nich fólii odstranit. Při zalévání nesmíme rostlinky přelít. Ve stádiu 2 pravých listů, je nutné, abychom papriky přesadili do květináčů.

 

 

Výsadba paprik na zahrádku

Výsadbu paprik na stanoviště provádíme po 15. květnu. Papriky bychom neměli vysazovat dřív, protože hrozí riziko přízemních mrazíků.

 

 

Spon výsadby

Nejčastěji používaný spon, při pěstování paprik je 50 x 50 centimetrů.

 

 

Závlaha

Velmi důležitá je pravidelná závlaha a dostatečný přísun živin od začátku tvorby plodů. Pro zálivku používáme odstátou, pokud možno vlažnou vodu. Zaléváme ráno nebo večer, nikdy za přímého slunce!

 

 

Hnojení

Papriky hnojíme speciálním tekutým hnojivem pro plodovou zeleninu 1x týdně. Největší množství živin rostliny vyžadují při vývinu plodů. Vhodné je také hnojivo CERERIT nebo LEDEK VÁPENATÝ.

 

 

Sklizeň paprik

Plody sklízíme, když jsou dostatečně velké a zralé.

 

 

Choroby a škůdci

Papriku napadají pouze mšice a svilušky, pokud je rostlina v příliš suchém prostředí.

 

 

Zajímavosti

Paprika je jedním z nejdůležitějších koření pro přípravu potravin. Vyrábí se mletím z usušených zralých plodů rostliny papriky roční (Capsicum annum). Paprika obsahuje vitamín C, karotenoidy, capsanthin, mastné kyseliny a capsorubin. Pálivost papriky způsobují přítomné capsaicinoidy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies