Pěstujeme batáty

Batáty jsou oblíbenou zeleninou, jenž pochází ze Střední Ameriky. Charakteristické jsou svým vzhledem, připomínajícím brambory a také příjemnou nasládlou chutí. Přečtěte si více o jejich pěstování.

Batáty

Všeobecně o batátech

Batáty jsou plody Povijnice jedlé ((Impomea batatas), rostliny z čeledi svlačcovitých. Rostlina pochází původem ze Střední Ameriky, kde se s oblibou doposud pěstuje. Do Evropy dorazily batáty dříve, než klasické brambory. Ve své domovině dorůstají do délky až 5 metrů, mají poléhavý vzrůst. Listy jsou různotvaré, obvykle hluboce laločnaté. Květy se rozvíjejí na dlouhých stopkách, jejich zbarvení je bílé, růžové nebo purpurové.

Pro zajímavost:

Batáty obsahují 6% sacharidů, 20% škrobu, 2% bílkovin a 9% pektinů.

Jak batáty vypadají?

Batáty vypadají jako klasické brambory, jsou ale mnohem větší (hmotnost jedné batáty se pohybuje od 500 gramů do 5 kilogramů) a mají různě protáhlý tvar. Jejich zbarvení je červené, žluté nebo bílé. Dužnina může být žlutá, bílá a nebo oranžová. Chuť dužniny je v syrovém stavu hořká, po tepelné úpravě je její chuť příjemně nasládlá.

Batáty a jejich pěstování

Vhodné stanoviště

Povijnice vyžaduje slunné stanoviště s hlinitopísčitou půdou bohatou na organické zásobní látky. Výhodou je, že tato rostlina dobře snáší i sucho, k dosažení vyšších výnosů je vhodná závlaha.

Předpěstování sadby

Ve větších zahradnických centrech lze zakoupit hlízy s vegetačními očky vysazené v květináčích. Hlízy určené k jarní výsadbě uložíme do beden s pískem nebo s rašelinou a umístíme do chladnější, dobře větrané místnosti, kde vydrží až do vhodného termínu výsadby.

Výsadba batát

Na stanoviště batáty vysazujeme po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Hlízy vysazujeme hluboko do dobře prohřáté půdy, hrůbkujeme stejně jako brambory.

Péče o batáty

Rostliny mají poléhavý vzrůst, proto je vhodné je vyvazovat k tyčím. Vhodná je také pravidelná zálivka dešťovou vodou (alespoň 6x za vegetační období).

Sklizeň a skladování

Hlízy sklízíme až po zaschnutí lodyh, nejčastěji v září nebo začátkem října. Při sklizni musíme dbát na to, abychom hlízy mechanicky nepoškodili. Uskladněné hlízy vydrží v suchém, dostatečně větraném a chladném sklepě přibližně 3 týdny. Malé hlízky určené k jarní výsadbě uložíme do beden s pískem nebo rašelinou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 11 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies