Chovatelka.cz

Vitamíny pro kočky

Ivana Dachary

Zatímco odborná literatura se zaměřuje hlavně na jídelníček psů, kočky stojí tak trochu stranou. Ale stejně jako lidé nebo psi i ony potřebují svůj pravidelný přísun vitamínů a minerálů.

Bílkoviny

Kočky potřebují více bílkovin než psi a lidé. Koťata potřebují o 1/3 více bílkovin než dospělá zvířata.Vhodnými zdroji bílkovin pro kočky jsou maso, drůbež, vnitřnosti, ryby, sýry, mléko, vejce (nejlépe vařená, v krajním případě je možné podat syrový žloutek). Jestliže krmíte kotě sušeným mlékem, připravujte jej z dvojnásobné dávky než pro kojence. Kravské mléko není pro kotě dostatečně výživné.

Sacharidy

Kočka je prakticky ke své výživě nepotřebuje. Jestliže kočičí strava obsahuje dostatečné množství tuků a bílkovin, sacharidy mohou tvořit jen 33 % stravy.

Tuky

Pro kočku znamenají nejkoncentrovanější zdroj energie. Na rozdíl od člověka jejich podíl ve stravě může dosáhnout až 64 %, aniž by toto množství kočce způsobilo problémy s krevním oběhem. Kočkám lze podávat máslo nebo sádlo; olej (nenasycené tuky) se nedoporučuje, protože může poškodit zásobárny tuků v těle kočky.

Vitamíny a další doplňky stravy pro psy hledejte v obchodě SpokojenyPes.cz Vitamin A

Kočky potřebují do organismu dodávat hotový vitamin A, protože na rozdíl od psů není jejich organismus schopen přetvořit karoten na vitamin A. Pozor však na předávkování, které může způsobit změny v kostech. Jako zdroj tohoto vitaminu se doporučují játra (ale nikoli jako hlavní jídlo) a nebo vyvážený vitaminový doplněk, který obsahuje i anorganické soli. Velké množství vitaminu A obsahují i ryby, mléko, sýry a máslo.

Vitamin B

Kočky všeobecně potřebují dvojnásobné množství vitaminu B než psi. Je důležitý pro nervový systém, kůži, srst a vnitřní orgány kočky. Vitamin B6 /pyridoxyn/ zabraňuje vzniku močových kamenů, což je vážný problém starších kocourů. Někteří chovatelé proto doporučují přidávat do kočičí potravy malé množství popelu. Požití syrových ryb má za následek zničení vitamin B1 /thiaminu/, proto není vhodný jídelníček skládající se výhradně z ryb. Nedoporučuje se krmit kočky ani psí stravou, což by mohlo vyvolat nedostatek vitaminu B komplexu.

Vitamin E

Nedostatek tohoto vitaminu se může vyskytnout u koček krmených velkým množstvím masa z tuňáka nebo u koček krmených výhradně rybí potravou. Příznaky nedostatku vitaminu E jsou horečka, nehybnost, bolesti.

Minerály v kočičí stravě

Poměr vápníku a fosforu by měl být v kočičí potravě vyšší než 1:1. Stejně jako u psů se nedoporučuje podávání selenu bez konzultace s veterinářem. Multivitaminové přípravky pro kočky bývají obvykle obohaceny železem, aby se předešlo anémii. Březí a kojící kočky mají vyšší příjem potravy a potřebuje 2–3x více vitaminů než průměrné, 2,5–3,5 kg vážící zvíře.

Vitamíny a další doplňky stravy pro psy hledejte v obchodě SpokojenyPes.cz Rubrika Zdraví zvířat - pečujte o zdraví svého domácího mazlíčka Pes – psinka u psů Demodikóza u psů Přežírání a tloustnutí u psů První pomoc při popáleninách psů a koček Lymská borelióza u psů a koček Retroviry koček – FeLV, FIV, FIP Virus kočičí leukémie Nemoci andulek – ptačí svrab Zvířata se také léčí antibiotiky

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.