Retroviry koček - FeLV, FIV, FIP

FeLV, FIV, FIP tyto retroviry se léčit nedají, je možno pouze podporovat imunitní systém a potlačovat projevy ostatních přidružených chorob. Evropští veterináři se nedomnívají, že by byli kočičími viry ohroženi lidé, američtí kolegové nesouhlasí.

Spotted mist kočka

Retroviry koček - FeLV, FIV, FIP

Léčit se tyto choroby nedají, je možno pouze podporovat imunitní systém a potlačovat projevy ostatních přidružených chorob. Mezi nejslavněší retroviry patří HIV, lidská AIDS, o které bude ještě zmínka. Evropští veterináři se nedomnívají, že by byli kočičími viry ohroženi lidé, američtí kolegové s námi v některých případech nesouhlasí. A nyní k jednotlivým chorobám.

FeLV - Feline Leukemia Virus

Nositel viru nemusí mít žádné klinické příznaky a přesto může virus šířit dál. Po určité době se může snížit až vymizet imunita a kočka se stává vnímavou pro jakoukoli infekci podobně jako u FIV. Na tyto choroby je třeba myslet u koček s dlouhodobým nebo opakovaným prskáním a výtokem z očí, které odolávají léčbě.

Lymfomy - nádory lymfatických systémů

Druhou formou této nemoci jsou lymfomy - nádory lymfatických systémů - v podkoží, mízních uzlinách a na střevech. Velmi podstatnou informací je fakt, že proti této nemoci existuje preventivní postup. Krevní test může potvrdit nebo vyloučit přítomnost protilátek v krvi a tím informovat o případné infekci - nebo naopak o její nepřítomnosti.

Pokud krevní test nepotvrdí přítomnost lymfomů, je možné kočku naočkovat proti této chorobě

Test lze provést v ordinaci veterinárního lékaře během 10 minut a pokud je výsledek negativní, lze proti této chorobě naočkovat, za 14 - 21 dní je ale potřeba revakcinovat. Dále se revakcinuje každých 12 měsíců - ne déle ! Pokud chcete připouštět svou chovnou kočku, žádejte předložení očkovacího průkazu chovného kocoura s negativním testem na FeLV a zkontrolujte, zda od té doby je FeLV pravidelně revakcinována. Pokud chybí některá vakcína v řadě, raději se poohlédněte jinde. Majtelům chovného kocoura doporučuji striktně vyžadovat dotéž od majitelů koček. Výsledek vyšetření může být buď ze Státního veterinárního ústavu nebo od praktického veterináře. V tom případě je opsán v průkaze typ testu, jeho výrobní číslo a datum vyšetření. Nebo, ještě lépe - může být v průkazu přímo nálepka z tohoto testu a potvrzení negativity. Testuje se chromatograficky, provedení je velmi podobné těhotenskému testu.

FIV - Feline Imunodeficiency Virus

Klinicky je nerozlišitelný od viru FeLV a ještě relativně nedávno byly oba viry považovány za totožné. Virus je blízký příbuzný viru HIV, přesto je na člověka nepřenosný. U koček proti němu neexistuje očkování. Existuje ale test velmi podobný jako u FeLV, někdy dokonce jsou oba testy spojeny. Pozitivní zvířata je třeba vykastrovat a izolovat, aby nemohla dále virus roznášet. Na FIV je třeba myslet při opakovaných případech infekční rhinotracheitidy, kočky s opakovanými průjmy, horečkou nejasného původu, zvětšenými mízními uzlinami, anemií, leukopenií (malým množstvím bílých krvinek v krvi), kočky se zánětem dásní. Pro chovná zvířata platí totéž co u FeLV (kromě možnosti očkování ) - tj. provést test na půl roce věku a od majitele druhého chovného zvířete požadovat předložení potvrzení o negativním vyšetření na FIV.

FIP - Felinní Infekční Peritonitida

Infekční zánět pobřišnice koček je další ze skupiny virových chorob s dlouhou inkubační dobou a nespecifickými příznaky. Kromě imunosuprese (oslabení imunity) se FIP projevuje ztrátou hmotnosti, stále častějším zvracením, pozdější postupnou ztrátou schopnosti chodit a bolestmi břicha. Léčba je pouze symptomatická - tj. vedoucí k dočasnému zmírnění problémů. Pro tuto chorobu platí totéž co pro předchozí - lze ji diagnostikovat imunologicky a pozitivní zvířata oddělit od zdravé populace koček.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies