Virus kočičí leukémie

Virus kočičí leukémie (FeLV) je nebezpečným virem, který se vyskytuje u koček a napadá jejich imunitní systém. Virus kočičí leukémie postihuje pouze kočky a není přenosný na člověka ani na jiné druhy zvířat, jako jsou například psi.
Kočka, modré oči

Virus kočičí leukémie (FeLV) - jak se nákaza přenáší

U infikovaných koček se virus kočičí leukémie (FeLV) nachází v tělních tekutinách, nejčastěji ve slinách. Nákaza se šíří buď pohlavním stykem a nebo také používáním stejných misek například při krmení (pokud máte koček více).

Jak působí virus FeLV?

Padesát procent koček nakažených virem kočičí leukémii hyne v důsledku destrukce bílých krvinek (ty jsou jedny z nejdůležitějších obranných činitelů organismu). Virus kočičí leukémie nechává kočky bezbranné proti celé řadě dalších choroboplodných zárodků (následkem infekce vzniká u koček chudokrevnost a nádorová bujení). U nakažených koček může také docházet k neplodnosti, potratům, rození mrtvých nebo velmi slabých koťat, zánětům očí, k prudké ztrátě tělesné hmotnosti, onemocnění střev a nebo k poškození nervů.

Ne všechny kočky nakažené virem FeLV jsou nemocné

Zjištění styku s infekcí se provádí jednoduchou krevní zkouškou (zjišťováním protilátek v krvi). Nakažená kočka se může zdát zdravá a to i po dobu několika měsíců, ale přibližně 8 z 10 infikovaných koček hyne do tří let od doby nakažení.

Virus kočičí leukémie (FeLV) se dá léčit

Léky mohou pouze pomoci, aby se kočka cítila celkově lépe a nebo pomoci při léčbě dalších infekcí, které se mohou projevit v důsledku infekce FeLV. Lék přímo na FeLV zatím neexistuje. Vakcinace zabrání infekci přibližně u 80% očkovaných koček. První vakcinace se provádí u koťat již ve stáří asi 8–10 týdnů, pro udržení stálé a dostatečné hladiny protilátek, kočky se musí přeočkovávat vždy jednou ročně. Jestli již došlo k nakažení, na očkování je už pozdě a je zbytečné.

Vakcinace proti FeLV

Vakcinace proti infekci s FeLV se běžně neprovádí, a proto, jestli chcete, aby vaše kočka byla chráněná, obraťte se o radu k vašemu veterináři. Vakcíny proti FeLV jsou velmi bezpečné, ale reakce v místě vpichu injekce (v podobě zduřeniny) se výjimečně může vyskytnout.

Veterinární péče nejen o kočky

Čas kočičí lásky

Lymská borelióza u psů i koček

Jak správně podat kočce tabletu?

Očkování a vzteklina

Onemocnění uší u psů

Paraviróza u štěňat

Psinka u psů

Tloustnutí u andulek

Jak stříhat drápky?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies