Přežírání a tloustnutí u psů

Cukrovka, nedostatečná funkce slinivky břišní, snížení funkce štítné žlázy nebo také soutěživost a nuda - příčiny způsobující přežírání a tloustnutí u pejsků. Rady k léčbě zdravotního problému.

Anglický buldog

Přežírání a tloustnutí u psů

Přežírání a tloustnutí u psů může být způsobeno několika příčinami. Tuto poruchu u psů může způsobit cukrovka, nedostatečná funkce slinivky břišní, snížení funkce štítné žlázy nebo také soutěživost a nuda. Cukrovka se u psů projevuje velkou žravostí, zvýšenou žíznivostí a hubnutím. Psi, jejichž organismus neprodukuje dostatek trávicích enzymů (nedostatečné fungování slinivky břišní), fakticky hladoví, i když hltavě žerou.

Nedostatečná aktivita štítné žlázy zpomaluje metabolismus psa, následkem čehož pes i při normální dietě tloustne. Tato porucha je často spojena s apatií a olysáním. Také nuda může vést k tomu, že pes žere víc, protože doba krmení je pro něj jediným zábavným programem dne.

Léčba přežírání a tloustnutí u psů

Pokud si myslíte, že má váš pejsek cukrovku, raději se poraďte se svým veterinářem. Cukrovka se obyčejně léčí denními injekcemi inzulínu. Nedostatečnou funkci slinivky břišní lze diagnostikovat hematologickým nebo koprologickým vyšetřením (vyšetřením krve a výkalů) a léčit dodáváním enzymů.

Podobně lze vyšetřit aktivitu štítné žlázy a její funkci medikamentózně upravit. Jsou-li výsledky vyšetření negativní, zvažte, zda příčinou tloustnutí není nuda či naopak soutěživost mezi psy. Pokud tomu tak je, podávejte psovi pod dohledem veterináře nízkoenergetickou dietu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies