400 g makarónů, 600 g mladých kapustiček, 200 g strouhaného sýra (čedar nebo parmezán), olej, sůl
Do většího hrnce s osolenou vodou vložíme nalámané makaróny a uvaříme „al dente“. To znamená mírně natvrdo, podle chuti a hlavně je nesmíme nerozvařit! Přecedíme a necháme okapat. Kapustičky očistíme a uvaříme ve slané vodě. Dáváme pozor, ať je nerozvaříme. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky.
Zapékací misku vymažeme olejem, vysypeme strouhaným sýrem a vsypeme směs makarónů a kapustiček, které jsme předem prohřáli se lžící oleje na pánvičce. V zapékací misce dobře povrch zasypeme zbytkem strouhaného sýra a v předehřáté troubě na 190°C zapečeme asi na 5 minut. Podáváme ihned. Jako přílohu servírujeme zeleninové saláty a bílé pečivo.
4 nožičky jemných dlouhých párků, 4 vajíčka, 4 plátky anglické slaniny nebo šunky, salámu, malá sklenička sterilované zeleninové směsi, čerstvá zelená paprika, 1 rajské jablko, strouhaný sýr, sůl
Párky omyjeme a vysušíme. Ostrým nožem je rozkrojíme podélně asi 1 centimetr od konce. Z párků vytvoříme srdíčka tak, že oba volné konce párku spojíme dole párátkem. Rozříznutá strana bude z vnější strany, tím se nám vytvoří srdíčko samo.
Přemístíme je na vymazaný plech a do každého z nich vložíme plátek uzeniny, plátek rajčete, velkou lžíci sterilované zeleniny, rozklepneme vajíčko, ozdobíme tenkými proužky papriky, posolíme a zasypeme strouhaným sýrem. Dáme do vyhřáté trouby na 10 minut zapéct. Hotové můžeme pokapat kečupem a podáváme s čerstvými rajčaty a pečivem.
10 menších brambor, 4 vajíčka, 1 cibule, 10 dkg anglické slaniny, 2 klobásky, 10 dkg strouhaného sýra, 3 lžíce mléka, sůl, mletý černý pepř
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Po zchlazení oloupeme a pokrájíme na centimetrová kolečka. Můžeme použít i brambory, které nám zbyly z minulého dne. Nakrájíme na kostičky slaninu a cibulku, klobásu na kolečka, která rozpůlíme. Na větší pánvi osmažíme, až pustí slanina tuk, cibule začne zlátnout a klobása se opeče. Přisypeme brambory, prohřejeme, promícháme a zalejeme vejci, která jsme osolili, opepřili a rozmíchali se 3 lžícemi mléka. Nemícháme!
Necháme spodní stranu zapéct do zlatova, potom s pomocí kuchyňských lopatek omeletu obrátíme a zapečeme i z druhé strany. Hotovou rozkrájíme na porce. Chutná i když se nám převrácení nepovede. Na talíři bohatě posypeme strouhaným sýrem a obložíme zeleninou nebo podáváme se zeleninovým salátem.
Další chutné a rychlé recepty do vaší kuchařky naleznete ZDE: Recepty na rychlé dezerty z lístkového těsta Rychlé recepty na slané koláče Recepty na neobvyklé bábovky Zeleninová inspirace nejen pro vegetariány Ovocné variace - chutné recepty Jednohubky – recepty na chutné kombinace Rychlé a levné rodinné obědy Rychlé recepty do mikrovlné trouby Chutné a rychlé recepty z kedluben Jednoduché a rychlé recepty z vajec Chutné a rychlé recepty z jogurtu