Jednoduché a rychlé recepty z vajec

Většina z nás má ráda pokrmy připravené z vajíček. Bílek i žloutek obsahují cenné bílkoviny, které mohou nahradit i maso. Nechte se inspirovat našimi chutnými recepty z vajec.

Vejce

Recept na vaječné řízky (pro 4 osoby)

4 vajíčka, 4 lžíce strouhanky, 1 lžíce ovesných vloček, sůl, 1 lžíce mléka, nastříhaná pažitka, olej na smažení

Postup přípravy

Vajíčka rozklepneme do mísy, přidáme strouhanku, vločky, mléko, sůl, jemně nastříhanou pažitku a pořádně zamícháme. Na pánvi zahřejeme olej a čtvrtinu vzniklé směsi nalijeme do horkého oleje.

 

Smažíme po obou stranách 4 vaječné řízky. Podáváme s bramborem a zeleninovou oblohou nebo na krajíci chleba, který namažeme hořčicí, položíme na něj vaječný řízek a zdobíme kyselou okurkou, kapií, kolečky cibulky apod.

Recept na selskou omeletu (pro 4 osoby)

6 vajíček, 400 g předem uvařených brambor, 1 cibule, 150 g salámu nebo klobásy, 3 lžíce mléka, sůl a čerstvě mletý černý pepř, olej, tvrdý sýr na posypání a pažitku

Postup přípravy

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky, uzeninu na kousky a brambory na kolečka. Do mísy vklepneme vajíčka, přidáme mléko, pepř, sůl a důkladně promícháme.

 

Na větší pánev dáme trošku oleje a dáme zesklovatět cibuli, přidáme uzeninu, osmažíme a postupně přidáme kolečka brambor. Vše prohřejeme, stejnoměrně rozprostřeme po celé pánvi a zalijeme připravenou vaječnou směsí.

 

Opékáme do zlatova z obou stran. Hotovou omeletu rozkrojíme na 4 porce, dáme na talíř a upravíme. Posypeme strouhaným sýrem a čerstvou nastříhanou pažitkou. Podáváme s nakrájenými rajčaty nebo jinou zeleninou.

Recept na omeletu s jablky (pro 1 osobu)

2 vajíčka, 2 menší jablka, 1 dl mléka, sůl, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce másla, na špičku nože prášek do pečiva, skořicový cukr

Postup přípravy

Žloutky, mléko, špetku soli a mouku s práškem do pečiva pořádně rozšleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové směsi. Jablíčka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme jablka a dusíme.

 

Měkká jablka rozprostřeme po celé pánvi a nalijeme na ně vaječnou směs. Zvolna pečeme a pomáháme si tím, že občas omeletu natrhneme vidličkou, aby se syrová směs lépe propekla.

 

Hotovou omeletu na talíři přeložíme na polovinu a bohatě posypeme skořicovým cukrem. Můžeme zdobit šlehačkou nebo slazenou zakysanou smetanou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies