Zeleninová inspirace nejen pro vegetariány

Zelenina má tvořit podstatnou část našeho jídelníčku. Je jen na nás, jak tuto zásadu dodržujeme a jak učíme naše děti zdravé životosprávě. Víme, že jim syrová moc nechutná, ale možná upravená zelenina na nějakou tu dobrotu změní jejich názor...

Zelenina v misce

Recept na smaženou mrkvičku (pro 4 osoby)

600 g mrkve, 2 vajíčka, hladká mouka, strouhanka, sůl, olej na smažení

Jak budeme postupovat

Mrkev pořádně omyjeme, odkrojíme konce a dáme do většího hrnce s osolenou vodou vařit. Pokud je mrkev poloměkká, scedíme ji a necháme vychladnout. Rozklepneme si vajíčka, osolíme je a rozšleháme. Připravíme si do misek mouku a strouhanku. Mrkev podélně rozřízneme a obalujeme klasicky v misce s moukou, vajíčku a nakonec ve strouhance. Do pánve nalejeme olej. Když je rozehřátý, smažíme v něm obalenou mrkvičku ze všech stran do zlatova. Podáváme s bramborem v různých úpravách a zeleninou nebo kompotem. Tímto chutným způsobem můžeme upravit mnoho druhů zeleniny.

Recept na zelené fazolkové lusky (pro 4 osoby)

600 g zelených fazolových lusků, sůl, máslo, strouhanka

Jak budeme postupovat

Fazolkové lusky odblaníme a dáme vařit do hrnce s osolenou vodou. Vaříme do měkka. Pozor, aby lusky zůstaly křupavé. Mezitím si na pánev dáme asi 2 lžíce másla, které rozpustíme, přisypeme za stálého míchání 4 lžíce strouhanky a opražíme do růžova. Uvařené, křupavé lusky obalujeme v opražené strouhance, dáme na talíř a pokapeme zbylým máslem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Recept na zeleninový pilaf (pro 4 osoby)

150 g dlouhozrnné rýže, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1 malá tykev, 6 zelených paprik, 6 oloupaných rajčat, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce sekaného kopru, sůl, pepř

Jak budeme postupovat

Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a dáme ji usmažit do pánve s rozehřátým olejem. Přidáme k ní tykev, kterou zbavíme měkké části a semen, oloupeme a nakrájíme na proužky. Když tykev začne měknout, tak k ní přisypeme rýži, kterou jsme v cedníku přelili vařící vodou, poté ještě přidáme sůl a koření. Vše promícháme. Směs přemístíme do zapékací misky, upravíme a povrch poklademe plátky oloupaných rajčat, podlijeme trochou vody. Posypeme sekaným koprem a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C asi půl hodinky dusit. Podáváme teplé i studené.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies