Chovatelka.cz

Moření semen před výsevem

Kateřina Řehořová
Mořením chráníme semena rostlin především proti houbovým chorobám v půdě, které zamezují klíčení semen nebo způsobují úhyn mladých klíčících rostlinek.. Poradíme vám, jak semena správně namořit.
Moření semen a jeho význam

Pro moření semen je vhodná doba (záleží na druhu rostlin) od února do dubna. Mořením chráníme semena rostlin především proti houbovým chorobám v půdě, které zamezují klíčení semen nebo způsobují úhyn mladých klíčících rostlinek. Pokud si zakoupíme semínka v obchodě, jsou již většinou namořená. V opačném případě rostliny moříme speciálními přípravky, které vám doporučí v každém větším zahradnictví.

Vhodné mořidla

Máme dva způsoby moření semen – suchý a mokrý. Nejsnáze moříme práškovými přípravky za sucha. Vhodným mořícím přípravkem je biologický přípravek (Polyversum), který obsahuje spóry houby Pythium oligandrum.

Postup moření semen před výsevem

Do sáčku s osivem nasypeme přiměřené množství mořidla, důkladně protřepeme, aby se každé semeno obalilo tenkou vrstvou prášku. Poté vysypeme na jemné síto a přebytečné mořidlo vytřepeme. Čím dříve vyséváme, tím je moření důležitější.

Na co si dát při moření semen pozor?

Práškovými mořidly mořte speciálně drobná semínka. Opatrně mořte, případně nemořte semena salátu a rajčat, která jsou velmi citlivá na přítomnost chemických látek.

Vykouzlete si zahradu jako z pohádky
Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou Kdy zvolit lamelový plot? Optické klamy skryjí nedostatky zahrady Originální nápady pro vaši zahradu Rady k výběru venkovního osvětlení

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.