Výsadba prostokořenných dřevin

Přečtěte si více o koupi, přezimování a výsadbě prostokořenných dřevin. Nejvhodnějším termínem výsadby je podzim a jaro.

Rýč, bota

Prostokořenné dřeviny

Prostokořennými neboli volnokořennými dřevinami nazýváme takové, které nemají kořenový bal - nejsou tedy obaleny v okolí kořenů vrstvou zeminy. Mezi takové dřeviny řadíme růže, některé druhy ovocných (jabloně, hrušně, rybíz, angrešt, třešně), listnatých (javor, habr) a jehličnatých stromů.

Při nákupu prostokořenných dřevin bychom si měli především všímat :

  • bohatosti kořenového obrostu a vlásečnicových (postraních) kořínků
  • jemné kořínky by neměly být přeschlé
  • z podnože a kořenů štěpovaných rostlin by neměly vyrůstat žádné postranní výhony

Vhodný termín výsadby

Pro prostokořené dřeviny je nejvhodnější dobou výsadby podzim (od října do zámrazu) nebo jaro (od března do dubna až května). U choulostivějších dřevin a v horších klimatických podmínkách je vhodnější jaro.

Přezimování prostokořenných dřevin

Přezimování sazenic prostokořených dřevin je možné i přes zimu, ale je lépe se mu vyhýbat. Nemůžeme-li je vysadit ihned, je potřeba prostokořenné sazenice založit do vlhké zeminy někde ve stínu. Ochráníme je tak před přehřátím a vysycháním kořenů.

Výsadba prostokořenných dřevin

Výsadba prostokořenných dřevin se nejčastěji provádí způsobem zvaným „Do hrobečku." Z dřeviny odstraníme ochrannou fólii, pokud je dřevina obalena jutou - neodstraňujeme ji. Na pařeništi a nebo volném záhoně vykopeme hlubokou jámu tak, aby se do ní vešly všechny kořeny a dřevina po kořenový krček (místo, kde končí kořeny a začíná kmínek). Zaschlé konečky kořenů seřízneme, u listnatých dřevin zakrátíme kořeny i korunku až na 1/3 původní délky (mezi kořeny a korunkou dodržíme vyrovnaný poměr). Pozor: některé dřeviny řez zásadně nesnáší.

Před výsadbou je dobré jámy dobře prolít, vylepšit zeminu přídavkem humusu a podle potřeby i upravit její reakci (Ph). Poté dřevinu položíme do jámy a zahrneme zeminou po kořenový krček. Štěpované keře vysazujeme hlouběji, než rostly ve školce. Výhodné je použít nastýlku, která prospívá rostlinám a uspoří zejména v prvních letech mnoho práce s okopáváním, pletím, zálivkou. Nastýlka zvyšuje v létě teplotu půdy a v zimě sníží promrzání. Jako nastýlka se používá černá fólie, suchá rašelina, listí, posečená tráva z trávníků a nebo drcená kůra.

Letničky - výsev, výsadba, pěstování

Živé ploty - výsadba, údržba, stříhání

Výsadba cibulovin na podzim

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies