Letničky – výsev, výsadba, pěstování

Letničky jsou velmi oblíbené rostliny, které v letních měsících zkrášlují naši zahrádku. Víte, jak letničky správně pěstovat? V dnešním článku si povíme více o výsevu, výsadbě a vhodné péči o letničky.

Slunéčko sedmitečné na rostlině

Výsev letniček

Pěstování sadby se provádí zásadně ve skleníku při teplotě 25°C a vyšší vzdušně vlhkosti. Výsev provádíme od prosince do konce března, začátku dubna. Vhodné jsou pro výsev semen letniček nízké truhlíky.

Na dno truhlíku dáme drenáž, aby mohla voda lépe odtékat. Poté nasypeme 2 – 3 centimetry hrubě odsáté zeminy, stlačíme a nakonec přidáme 1 centimetr jemně odsáté zeminy. Povrch truhlíku urovnáme rovnátkem. Povrch musí být rovný, bez hrbolů.

Výsev provádíme celoplošně, vždy sejeme zleva do prava. Semena by měla být rozvrstvená po celé pěstební ploše. Po výsevu semena přisypeme jemnou vrstvou zeminy nebo písku, zalijeme a necháme semínka klíčit. Pozor: Pokud sejeme semínka z vlastní sklizně, je potřeba je předem namořit. Semena, které koupíte v zahradnictví jsou již ve většině případu namořená.

Výsadba letniček

Letničky vysazujeme na pozemek po 15. květnu (tedy po 3 zmrzlých mužích, kdy už nehrozí výskyt přízemních mrazíků), vhodné je stanoviště s dostatkem slunečního svitu. Pozemek by měl být urovnaný a pohnojený (substrát pro pěstování letniček si můžeme připravit také sami - smícháme 40% rašeliny, 40% dobře kompostované kůry a 20% ornice).

Spon při výsadbě je různý, nejčastěji sadíme ve sponu 20 x 20 centimetrů, nebo 30 x 30 centimetrů - záleží na výšce a šířce rostliny, kterou vysazujeme.

Péče o letničky

Letničky je vhodné pravidelně zalévat (alespoň 1 krát za 2 dny). S přihnojováním rostlin se začíná ihned po výsadbě. Používají se 0,1 až 0,2% roztoky vícesložkových hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin, v intervalu 7 dnů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies