Živé ploty - výsadba, údržba, stříhání

Živé ploty neslouží jen jako ochrana před zvěří a nevítanými návštěvníky, ale měly by především působit jako okrasný prvek používaný k ohraničení pozemku či oddělení jeho jednotlivých částí. Návod na výsadbu, údržbu a stříhání živých plotů naleznete zde.
Živý plot

Živé ploty

Živé ploty neslouží jen jako ochrana před zvěří a nevítanými návštěvníky, ale měly by především působit jako okrasný prvek používaný k ohraničení pozemku či oddělení jeho jednotlivých částí. Dají se tvarovat podle potřeby a mohou být sestaveny z různých druhů dřevin, mohou být volně rostoucí nebo udržované stříháním.

Význam živých plotů

Živé ploty účinně ovlivňují mikroklimatické poměry na stanovišti. Upravené do vhodného tvaru a výšky mohou příznivě působit na tepelný a světelný režim a jejich nemalý význam spočívá také ve snížení prašnosti a hlučnosti prostředí.

Termín výsadby živých plotů

Rostliny na živé ploty zakoupíte v květináčích a můžete vysazovat od jara do podzimu. Příprava půdy spočívá především v jejím dokonalém, hlubokém zpracování. Je vhodné před výsadbou rostlin půdu obohatit kompostem nebo zahradnickým substrátem, případně přimíchat některé z pomalu působících hnojiv.

Výsadba dřevin

Vzdálenost výsadby volíme v závislosti na typu živého plotu. Jehličnany, například zeravy, sázíme asi 80 cm od sebe, vzdálenost u volně rostoucích živých plotů volíme podle použitého druhu mezi 50 - 100 cm.

Následná péče o živý plot

Péče o živý plot v následujícím období po výsadbě spočívá především v jeho řezu v předjaří. Hloubka je závislá na bujnosti růstu použitých dřevin. Razantnějším řezem podpoříme dostatečnou rychlost růstu během vegetace. Koncem června nebo začátkem července, podle vyzrálosti výhonů, je nejvhodnější doba k letnímu řezu, kterým plot dotvarujeme.

Stříhání živých plotů

Živé ploty se pravidelně stříhají a tvarují, jinak by se nepěkně rozrostly a zabíraly by příliš mnoho místa. Stříháním ploty houstnou a vytvářejí pěkné ochranné stěny. Pěstovaný plot vyžaduje stříhání dvakrát v roce - zpravidla v červnu a poté v srpnu. Opadavé druhy se většinou stříhají na konci podzimu po opadu listů, nebo v předjaří. Tvar a rovinu udržujeme napnutým provázkem nebo zhotovenou formou. Jak živý plot správně ostříhat se dozvíte v článku zde.

Dělení živých plotů

Tvarované živé ploty

Tvarované živé ploty jsou vhodné do rodinných zahrad. Nízké živé plůtky se vysazují do otevřených předzahrádek uvnitř města. Lze použít i vyšší ploty, ty jsou však náročnější na údržbu. Používáme keře listnaté i jehličnaté.

Volně rostoucí živé ploty

Volně rostoucí živé ploty jsou dnes ve velké míře oblíbeny a vysazovány. Kromě olistění a charakteristického růstu keřů se často uplatňují i květy. Tyto rostliny však zabírají více místa. Volíme dřeviny otužilé, méně náročné, s hustším větvením a pěkným olistěním. Jestliže se má zabránit prolézání, volíme druhy s trny. Nejsou vhodné keře odnožující.

Dřeviny vhodné pro výsadbu živých plotů

Stále zelené dřeviny a jehličnany

  • Thuja occidentalis – Zerav západní
  • Juniperus communis – Jalovec obecný
  • Taxus baccata – Tis obecný
  • Buxus sempervirens – Zimostráz
  • Chamaecyparis laweniana - Cypřišek

Opadavé dřeviny

  • Corylus avellana – Líska obecná
  • Ligustrum vulgare – Ptačí zob obecný
  • Acer campestre – Javor babyka
  • Spirea wanhoutei – Tavolník
  • Crataegus laeviegata – Hloh
  • Pottentila fruticosa – Mochna husí
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies