Povinné očkování štěňat

Jste začínajícím chovatelem a nemáte zkušenosti s tím, jaké očkování musí štěně ze zákona podstoupit? Pak si přečtěte náš článek, který vám prozradí všechny potřebné a důležité informace týkající se povinného a nepovinného očkování.

Štěnátka

Nepodceňujte pravidelné odčervení

Štěně by mělo být poprvé odčervováno ve 2 týdnech věku, po 14 dnech by se mělo odčervení opakovat. Následovat by mělo odčervení v 6 a 8 týdnech věku štěněte. Po osmém týdnu života je vhodné pokračovat s odčevením štěněte až do půl roku věku (v měsíčních intervalech). V dospělosti by se měl pes preventivně odčervovat minimálně jednou až dvakrát ročně.

Očkovací kalendář štěňat

6.týden života štěněte

S první vakcinací začínáme v 6. týdnu života štěněte. V tuto dobu necháme očkovat štěně proti parvoviróze (pokud není v okolí virus přítomen), psince, infekční hepatitidě, leptospiróze, koronaviróze, případně proti virózám dýchacích cest. Štěně je před každým očkováním klinicky vyšetřeno - lze očkovat pouze zdravá štěňata (nesmí zvracet, mít průjem či působit jinak nemocně). Vynechá-li chovatel první očkování v šesti týdnech věku, musí být první vakcinace provedena v 8. až 9. týdnu a další pak ve 12. týdnu.

9. týden života štěněte

V 9. týdnu života musíme zvíře nechat přeočkovat proti psince, inf. hepatitidě a parvoviróze. Štěně navíc očkujeme proti parainfluenze.

12. týden života štěněte

Ve 12. týdnu věku necháme štěně přeočkovat proti psince, inf. hepatitidě a parvoviróze. Očkujeme navíc proti leptospiróze.

15. týden života štěněte

V 15. týdnu je nutné přeočkování proti leptospiróze, následovat by mělo očkování proti vzteklině (nejkrajnějším termínem očkování štěněte proti vzteklině je do 6 měsíců jeho věku). Očkování proti vzteklině se již nepřeočkovává.

Tímto je základní očkování štěněte splněno a celá sada chorob (DHPPiLR) se pak přeočkovává každý rok ve stejném termínu.

Nadstandartní očkování štěněte

  • očkovat štěně proti koronavirovým onemocněním můžeme od 5. týdne, přeočkování by mělo následovat za 3 až 4 týdny.
  • očkování proti lymské borelióze se provádí od 12. týdne s revakcinací za 3 až 4 týdny.
  • lovecké plemena psů je vhodné očkovat proti tetanusu.

Je dobré vědět...

Všechna očkování musí být zapsána v očkovacím průkazu zvířete. Pro lepší orientaci níže uvádíme zkratky jednotlivých nemocí, proti kterým štěně očkujeme a které jsou uvedeny za názvem poskytnuté vakcíny. Snadno si tak můžeme zkontrolovat, zda-li štěně podstoupilo všechny zákonem stanovené vakcíny.

  • psinka - D
  • infekční hepatitida - H
  • parvoviróza - P
  • parainfluenza - Pi
  • leptospiróza - L
  • vzteklina - R
  • koronaviróza - C

Očkování a vzteklina

Cestování se psy / Europas

Nejčastější choroby u psů

Skrytá nebezpečí domácích mazlíčků

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 19 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies