Cestování se psy / Europas

Největší novinkou je tzv. Europas - nová modrá knížečka s čísly na každé stránce. Zatímco nám lidem stačí k cestě po Evropské unii občanský průkaz, potřebujeme pro svého miláčka nový dokument, který se jmenuje Pas zvířete v zájmovém chovu.

Pes u moře

Co musíte udělat před cestou

Několik čtenářů vzneslo dotaz, jak vycestovat s pejskem, nebo kočkou do zahraničí a co je k tomu zapotřebí. Požádali jsme pana doktora MVDr. Zdeňka Cvrčka z Liberce, aby na tyto dotazy odpověděl. Tady je popsáno vše o cestách vašeho pejska do zahraničí.

Cestování se psy se po vstupu do EU

Cestování se psy se po vstupu do EU na jedné straně poněkud zkomplikovalo, a na druhé poněkud usnadnilo. Největší novinkou je tzv. Europas - nová modrá knížečka s čísly na každé stránce a s naprosto zvláštním způsobem řazení údajů. Takže zatímco nám lidem stačí k cestě po EU občanský průkaz, potřebujeme pro svého miláčka nový dokument, který se jmenuje Pas zvířete v zájmovém chovu. Je modrý a má nápis Evropská unie, Česká republika. Nebo také Tierpas, Eurounion, Deutschland. Nebo podobně.Tento pas už ale nestojí dvacku, ale podstatně více. Slyšel jsem, že ho prý jeden kolega prodává i za pět set korun, a k tomu zvlášť čip.

Vycestovat se psem bez Europasu nelze!

Od loňského roku může pes, kočka nebo fretka překročit hranice členského státu Evropské unie pouze s tzv, Europasem. Oficiálně se jmenuje Pas zvířete v zájmovém chovu a jsou na něm hvězdičky. Když už holt lidé mohou jezdit jen na občanky, tak ať aspoň zvířata zachovávají tradici velkých a hýčkaných mnohostránkových dokumentů.

Pas ve dvou jazycích

Tento pas je psán ve dvou jazycích (ty minulé byly ve čtyřech, ale pokrok je holt pokrok). Na první vnitřní stránce jsou tři kolonky pro údaje o majiteli. To kdyby se přestěhoval, změnil, nebo začal používat jiné jméno (platí především pro dámy).

Europas a povinné údaje

Pozor, při prvním vyplnění pasu musí být uveden majitel ! Dříve sice v mezinárodních očkovacích průkazech byla kolonka „chovatel“ – tedy adresa člověka, u kterého se např. štěně narodilo a dalo se to snadno odlišit od definitivního majitele, ale jak říkám, pokrok je pokrok. Na straně 2 jsou údaje o zvířeti a pozor změna – fotka je nepovinná. Nu což, na straně 3 je Identifikace zvířete. Pro vystavení pasu je požadován čip, který je u nás zvykem dávat na levou stranu krku před ramenní kloub. Některé typy čipů ale cestují po těle, takže to není zas až tak stoprocentní. Pokud je pes čitelně tetován, bude se tento stav tolerovat do (jestli se nemýlím) roku 2010. Na tuto stránku veterinář nalepí čárový kód čipu a zapíše datum očipování.

Europas a registrace pomocí čipů

A teď přijde vyplňování karet anebo online registrace počítačem. Registračních databází čipů je nejméně pět, další mají samostatně města. Sice existuje jakýsi systém komunikace mezi registry, ale podle mých zkušeností to je zatím jenom zbožné přání. Pořád jsme na tom ale ještě lépe než třeba Maďaři, kteří jsou údajně členy britské databáze. Představa, že se maďarský celník nebo policista domlouvá s Londýnem svým služebním telefonem, je velmi zajímavá. (Počítačem se tento týden zkoušeli domlouvat policisté se státní správou a představa, že takhle ještě navíc budou řešit otázku psa na hraničním přechodu v koloně aut, je také k popukání).

Europas obsahuje také údaje o očkování proti vzteklině

Další strana se týká očkování proti vzteklině. Nálepku tam vlepí veterinář, ale pozor, na Vás je, abyste si hleděli termínu vakcinace: Vzteklina má být naočkovaná nejméně měsíc, ale nejpozději 11 měsíců před překročením hranice. Čili není to hurá, zítra jedeme, doktore, píchněte to, ať můžem frčet. IMUNITA NASTUPUJE AŽ ZA TŘI TÝDNY! Plus týden rezerva a jsme na tom požadovaném měsíci.

Europas a štěňata

U štěňat nastupuje vítězství úřadu nad rozumem, protože štěně nesmí překročit hranici bez očkování na vzteklinu. Imunitní systém psa však dozrává na 12. dokončeném týdnu, takže mladší štěně není schopno imunitně zareagovat. Dokonce se ukazuje , že protilátky proti vzteklině dokáže pes plnohodnotně tvořit až kolem 5. měsíce věku. Dříve tomu odpovídala zvyklost vakcinovat až na 6ti měsících, tento chvályhodný předpis však bohužel přebilo nařízení Bruselu. Nicméně podle výsledků řady testů Národní referenční laboratoře na vzteklinu v Liberci-Vratislavicích doporučuji VZTEKLINU VAKCINOVAT PRVNÍ ROK DVAKRÁT – zvláště před cestou na Balkán nebo do Afriky (kde se běžně vyskytuje) anebo před odběrem krve před cestou do zemí Britského společenství a Skandinávie. Ceny za laboratorní vyšetření na protilátky na vzteklinu stojí skutečně dost peněz (pokud vím, tak kolem dvou tisíc korun) a dvojí vakcinace dává téměř jistotu úspěšného testu.

Europas - co vyplní veterinář

Tím se dostáváme na stranu 8, kterou potvrdí (pokud to situace vyžaduje) praktický veterinář na základě protokolu z Národní referenční laboratoře. Do potvrzení se uvádí číslo protokolu. Ošetření proti klíšťatům je jasné, ale nápis Ošetření proti echinokokóze je vznešeně matoucí. Česky se tomu říká odčervení. Pozor, některé státy (např. Dánsko) vyžadují odčervení 1 den před překročením hranice a údajně uznávají jen některé léky.

Cestování se psy do zahraničí - potřeba očkování

Jiná očkování představují např. psinku, parvovirózu, leptospirózu, hepatitidu, parainfluenzu, bordetellu, tetanus, giardiózu, coronavirózu, borreliózu anebo plísně (snad jsem na nic nezapomněl), respektive ochranu proti nim. Při řádném očkování naplníte tyto kolonky pasu natotata, takže si schovejte další čárový kód od čipu, ať pak můžete dostat další pas.

Cestování se psy - klinické vyšetření

Klinické vyšetření provádí praktický veterinární lékař 1 den před překročením hranice Úřední ověření a jiné záznamy – a tady nastává pole působnosti pro úřady jiných zemí: Každý stát si může stanovit vlastní pravidla pro vstup zvířete do země. Britské společenství požaduje serologické vyšetření protilátek proti vzteklině (důkaz, že je zvíře v imunitě) Švédsko totéž navíc u psinky, Bulharsko vyšetření na brucelózu atd. atd. Požadavky a termíny se stále mění a přesné aktualizované informace získáte na ambasádě zemí, které navštívíte (pozor, stačí třeba průjezd ! ) nebo na serveru svscr. Přejeme příjemnou cestu! Teď, když jste všechno tak pěkně zařídili a vyběhali, pečlivě zabalte Pas zvířete v zájmovém chovu, dejte si do kapsy občanku a můžete vyrazit do Prátru na kafe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies