Nejčastější choroby u psů

Mezi poměrně časté psí choroby patří zejména kožní, ke kterým jsou pejskové velmi náchylní. Ty se dají velmi jednoduše a bez následků odstranit. Mnohem horší hrozbou jsou choroby dědičné, které postihují především šlechtěná plemena.

Pes pije z kaluže

Kožní choroby u psů - blechy

Jediným příznakem, jak poznáte, že má pes blechy, je škrábání. Blechy se nejčastěji drží v srsti za ušima a za krkem – stejně tak je tomu i u koček. Pokud se blechy přemnoží, můžete se jich zbavovat velmi dlouho. Nedbejte na fámy, že psí a kočičí blechy nejdou na člověka – není to pravda. Blechy útočí v noci a poznáte to podle poštípaných nohou.

Při zbavování blech začněte u psa – vykoupejte ho s pomocí účinného šampónu proti blechám, následně budete muset použít speciální vysavač, zejména pokud máte doma koberce. Blechy a jejich larvy se totiž drží ve spárách v podlaze a koberec je pro ně doslova rájem na zemi.

Psí ekzémy

Některé psi mají sklony k ekzémům, stejně tak, jako lidé. Ekzém je pro psa dost závažná choroba, jelikož se ho kvůli srsti velmi špatně zbavuje. Léčba probíhá povrchově i vnitřně. Ekzémy u psů se projevují škrábáním, vypadáváním srsti. Při zanedbání této choroby může dojít k tomu, že pes má po těle otevřené hnisavé rány, které se jen velmi těžko léčí.

Svrab

Svrab by se také neměl zanedbávat. Příznaky jsou podobné jako u psích ekzémů, ale přítomnost těchto roztočů zjistí až lékařský rozbor. Vzorky kůže se prohlédnou pod mikroskopem. Svrab se léčí většinou v několika fázích – pejsek dostane speciální přípravek, který se aplikuje po určité době znovu. U svrabu je možnost přenosu na člověka. Přestože je malá, umývejte si pečlivě ruce po každém kontaktu se zasaženými partiemi.

Mnohem větší hrozbou pro psa jsou choroby jako psinka nebo vzteklina

Pes a psinka

Postihuje především mladé psy, kteří mají oslabený imunitní systém – například kvůli parazitům. Příznaky jsou horečka, nechuť k jídlu a apatie. Při okamžitém zásahu zvěrolékaře může pes psinku překonat, ale tato choroba se může opět projevit, nejčastěji jako nervová psinka, která může přejít v epileptické záchvaty. Před psinkou se můžete bránit včasným očkováním.

Vzteklina u psů

Vzteklina je pro psa smrtelnou chorobou. Je velmi nebezpečná i pro lidi, protože je nakažlivá. Přenáší se kousnutím infikovaného zvířete a projeví se za týden až měsíc po kousnutí. Prevencí je včasné očkování.

Toxoplasmóza

Očkování na psí toxoplasmózu neexistuje. Přesto se u psů objevuje velmi zřídka. Na člověka se ze psa přenést nemůže, člověk se nakazí buď masem nebo od kočky.

Rubrika - Zdraví zvířat:

Psí strava - co by nemělo chybět

Má váš pes nepříjemně páchnoucí dech?

Obezita u psů

Výtoky z očí u psů

Poznejte lépe svého psa - zrak

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies