Chovatelka.cz

Pěstujeme tamarillo jako pokojovou rostlinu

Kateřina Řehořová

Tamarillo je zajímavý druh ovoce se šťavnatými, nakyslými plody, které jsou chutí podobné rajčeti. Můžeme jej pěstovat jako přenosnou, pokojovou či skleníkovou rostlinu.

Všeobecně o tamarillu

Tamarillo (Cyphomandra betacea) patří do čeledi lilkovitých, stejně tak jako například brambory. Pochází z oblasti Peru a Brazílie, v současné době se pěstuje od severu Argentiny až po jihovýchod Mexika a na Antillách. Tamarillu se také říká stromové nebo francouzské rajče, rajčenka a nebo treetomato.

Jak tamarillo vypadá?

Tamarillo je stálezelený strom nebo keř s dužnatými bylinnými větvemi, který dorůstá výšky 3 až 4 metrů. Větve jsou pokryty tvrdými, až 20 centimetrů velkými, vejčitými listy se zřetelným žilkováním. Mladé lístky jsou purpurově zbarvené. Rostlina kvete po celý rok (i během dozrávání plodů) fialovorůžovými, příjemně vonícími a hroznovitě uspořádanými květy, vyrůstajícími v paždí listů (připomínají květy brambor).

Plody jsou oválné až široce vřetenovité bobule, zašpičatělé na obou koncích. Plody dozrávají na velmi dlouhé stopce a bývají až 9 centimetrů velké, červeně, karmínově, oranžově nebo žlutě zbarvené (dle odrůdy). Oranžové a červené odrůdy mají chuť spíše sladkou a vyznačují se křehkostí. Žlutá tamarilla jsou tvrdá a kyselá. Jejich slupka je pevná a hladká, dužina pod ní je masitá, šťavnatá a obsahuje drobná semínka. Tamarillo obsahuje vápník, železo, fosfor, vitamín A, C, B1, B2, B3. Navíc má malý obsah tuků.

Tamarillo v kuchyni

Toto ovoce můžeme konzumovat syrové (dle odrůdy), chutné je v kombinaci se sýrem, šunkou a nebo s ostatním exotickým ovocem (ananas, mango, apod.). Rozmixované tamarillo můžeme přidat do dipů (k masitým pokrmům) a nápojů. Lze z něj udělat marmeládu, kompot a nebo povidla. Lehce hořkou příchuť tohoto ovoce lze odstranit krátkým povařením nebo přidáním cukru. Doporučuje se jíst oloupané plody, protože hořkost je typická právě pro slupku - ta se však snadno sloupne ve vroucí vodě.

Pěstujeme tamarillo Stanoviště a pěstební substrát

Rostlině vyhovují teplá a slunečná místa s kyprou, písčitohlinitou půdou.

Pěstební teploty

Tamarillo dobře roste a plodí při teplotách 28 až 30 °C. Pokud jej pěstujeme jako pokojovou rostlinu, teplota se může pohybovat okolo 20°C. Aby rostlina plodila, je důležité ji zajistit po celý rok dostatek slunečního záření (případně umělého osvětlení) a teploty pohybující se okolo 30°C. Takové pěstování je ale časově i finančně náročné. Lze je letnit na polostinném místě.

Množení tamarilla

Rostliny se snadno rozmnožují semenem, které nalezneme v dužnině plodů. Lze jej pěstovat i z odnoží nebo řízků. Semenáče kvetou nejčastěji až třetím rokem.

Zálivka a hnojení

Rostlinu pravidelně zaléváme odstátou vodou. Zejména mladé rostliny tamarilla jsou choulostivé a velmi citlivé na přelití i na přeschnutí. Rostlina je také velmi náročná na výživu, stejně jako rajčata ji přihnojujeme jednou za čtrnáct dní speciálním organickým hnojivem rozpuštěným ve vodě.

Sklizeň plodů

Rostlina plodí cca po třech letech. V našich klimatických podmínkách se pěstuje zejména jako pokojová rostlina (plody tvoří málokdy).

Přezimování

Tamarillo by mělo přezimovat v teplém skleníku nebo i v bytě při teplotě 10 °C. Rostliny nejsou mrazuvzdorné.

Rady k pěstování dalších exotických rostlin: Pěstujeme na zahradě bambusy Pěstujeme avokádo Pěstujeme Jiaogulan neboli pětilistý ženšen Pěstujeme Cicimek datlový známý jako Jujube Pěstujeme metrové fazole Pěstujeme rozinkový strom Pěstujeme olivovník evropský Jahodový strom a jeho pěstování Pěstujeme mangovník

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.