Pěstujeme avokádo

Avokádo, neboli Hruškovec přelahodný je exotický strom s velmi chutnými plody, které s velkou oblibou konzumujeme. Přečtěte si více o pěstování avokáda.

Avokádo

Jak avokádo vypadá?

Hruškovec přelahodný (Persea americana) známe pod názvem avokádo. Je to stálezelený subtropický až tropický strom, dorůstající výšky 6 až 20 metrů. Patří do čeledi vavřínovitých. Listy jsou jednoduché, celokrajné, v mládí jsou světle červeně plstnaté. Květy jsou oboupohlavní, vyrůstají na krátkých stopkách, v kompaktních latách. Plodem je kulovitá nebo hruškovitá masitá bobule o hmotnosti 100 až 1500 gramů se zelenou, hnědou až fialově černou pokožkou, která má z počátku zelenou, později bělavě žlutou dužninu. Má máslovitou konzistenci a mírně nasládlou, oříškovou chuť.

Pěstování avokáda

Výsev semen

Avokádo se nejčastěji roubuje nebo je pěstován ze semene. Semena avokáda, které nalezneme v plodech, je vhodné ihned po vyjmutí z dužniny vysít do květináčů o průměru 12 centimetrů. Semena rychle ztrácejí klíčivost. Semeno by mělo směřovat špičkou nahoru, vrchní část semene by měla ze substrátu vyčnívat.Vyrazí po cca 4 týdnech.

Stanoviště a pěstební substrát

Avokádo vyžaduje slunné až polostinné stanoviště a propustnou lehce kyselou půdu obohacenou o vápník. Pěstební substrát si připravíme smícháním rašeliny, písku, kompostu a zeminy v poměru 1 : 1 : 2 : 1. Avokádo je náročné na teplotu. V době vegetace by se měla pohybovat mezi 24 až 27°C, proto je vhodné jeho pěstování v poloteplých sklenících nebo ve světlých bytech.

Zálivka a hnojení

Během vegetace je nezbytná pravidelná bohatá zálivka. Základní podmínkou pro dobrou tvorbu plodů je dostatečná vzdušná vlhkost, kterou zajistíme pravidelním rosením. Nutné je pravidelné přihnojování tekutými hnojivy.

Opylování

Avokádo je nutné opylovat pomocí štětečku.

Sklizeň plodů

Semenáče plodí zhruba po 6 letech. Větvení rostlin podporujeme řezem.

Přezimování avokáda

Avokádo přezimuje při teplotách 10 až 15°C ve světlé místnosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 14 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies