Pěstujeme rozinkový strom

Muchovník olšolistý známý také jako Amelanchierova borůvka, Amelanchier nebo rozinkový strom, je krásný keř plodící oválné, tmavě fialové plody, velmi podobné borůvkám.

Amelanchierova borůvka

Všeobecně o Muchovníku olšolistém, neboli rozinkovém stromě

Muchovník olšolistý známý také jako Amelanchierova borůvka, Amelanchier nebo rozinkový strom, je krásný keř, dorůstající do výšky 2 metrů. Bílé květy vykvétají v květnu až po vyrašení zpočátku slabě plstnatých listů, květy snesou jarní mrazíky až do mínus 5 - 7°C. Listy se na podzim zabarvují do žluto-oranžovo-červena. Plody dozrávají od poloviny června do poloviny července. Jsou to oválné, tmavě fialové bobule s vysokým ojíněním (podobné velkoplodým borůvkám). Bobule jsou šťavnaté, sladké příjemné chuti.

Obsahují vitamíny C a B2, karoten, vlákniny, organické kyseliny, cukr a anthokyany (antioxidační látky, které přispívají k prevenci nádorovových onemocnění, Alzhaimerovy choroby, srdečních chorob, artritidy, šedého zákalu a také mozkových příhod).

Pěstování rozinkového stromu

Stanoviště a pěstební substrát

Rozinkový strom je nenáročný na pěstování - může být pěstován ve vyšších polohách i na severu. Snese téměř všechny typy půd. Oblíbený je zejména pro svou vysokou odolnost vůči zimě (snese teploty až -40°C) a ranné dozrávání plodů. Navíc není napadán chorobami a škůdci.

Výsadba rozinkového stromu

Mladé keříky rozinkového stromu lze zakoupit ve velkých zahradních centrech a nebo si je můžeme objednat přes internet. Důležité je, aby sazenice měly dobře vyvinutý kořenový systém. Nejvhodnějším termínem výsadby je jaro. Keříky sázíme do jamek 60 x 60 x 60 centimetrů, důležité je vysadit je do úrovně kořenového krčku. Následně je zasypeme kyprou zeminou obohacenou o Cererit.

Zálivka a hnojení

Amelanchierovu borůvku pravidelně zaléváme odstátou dešťovou vodou. Rostlina nevyžaduje žádnou další péči a ani pravidelné hnojení.

Opylování

Rozinkový strom je samosprašný, není potřeba opylovačů.

Pravidelný řez zajistí rozvětvenou korunu a také bohatou úrodu

Prvním rokem na jaře výhony Amelanchierovy borůvky seřízneme na 1/3 délky, aby se keř lépe rozvětvil. Stejně postupujeme i následují rok na jaře - ponecháme 10 až 15 výhonů. Třetím rokem udržujeme výšku keře na úrovni 2 - 2,5 metru (tak docílíme plodnosti stromu rozložené po celé délce výhonů, také se nám budou lépe sklízet plody).

Sklizeň plodů

Keř začíná plodit již 3.rokem. Plody dozrávají od poloviny června. Za slunečného počasí je sklízíme na dvakrát. Když je počasí chladnější, je vhodná postupná sklizeň.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies