Pěstujeme fenykl na zahradě

Čerstvé listy fenyklu se přidávají do zeleninových salátů, k vařené zelenině do polévek a pomazánek. Semínka mají využití při přípravě masových směsí, zeleninových omáček a při konzervaci zeleniny. Vypěstujte si i Vy na zahrádce tuto léčivou a chutnou bylinu.

Fenykl

Všeobecně o fenyklu

Fenykl (Foeniculum vulgare) pochází z jižní Evropy a patří k nejstarším kulturním rostlinám. Už staří Římané pěstovali fenykl obecný pro jeho aromatickou vůni. Středověcí návštěvníci kostela žvýkávali jeho semena během kázání, aby utišili kručení v žaludku. Rozlišujeme dva hlavní druhy fenyklu - hořký (boloňský fenykl, zvaný také finocchio, jehož hlízy obsahují poměrně velké množství minerálních látek) a sladký. Jejich chuť je dána zastoupením hořce či sladce chutnajících olejů, které už v nízkých dávkách např. usnadňují vykašlávání. Fenyklu se také říká italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Fenykl se používá k uvolnění křečí hladkého svalstva, proti nadýmání a ke zvýšení činnosti střev. Působí dezinfekčně a uvolňuje hleny při zánětech horních dýchacích cest. V lidovém léčitelství se doporučuje i ke zvýšení tvorby mléka, k omývání očí při různých očních zánětech, případně jako močopudný prostředek.

Využití fenyklu v kuchyni

Jako koření se používá fenykl sladký, který má velmi intenzivní kořenitě nasládlou chuť a vůni. Čerstvé listy se přidávají do zeleninových salátů, k vařené zelenině do polévek a pomazánek. Semínka mají využití při přípravě masových směsí, zeleninových omáček a při konzervaci zeleniny, hlavně červené řepy. Také pečivo, jako chleba nebo jablkový koláč, můžeme ochutit tímto kořením. Hlízy fenyklu se využívají k dušení, vaření nebo do masových nádivek, podobně jako řapíkatý celer. Na trhu se však objevují i odrůdy s okrouhlými hlízami, které se konzumují především nakrájené v syrových salátech.

Pěstujeme fenykl

Fenykl pěstujeme obvykle jako dvouletou rostlinu, která dorůstá do výšky až 1,5 metru. Tato bylina dává přednost dobře propustným hlubokým vápenatým půdám a slunným polohám.

Výsev semen fenyklu

Podlouhlá semena fenyklu vyséváme přímo na stanoviště od začátku května až do konce června (v polohách s teplým podzimem je možný výsev fenyklu až do poloviny července). Výsev provádíme do hloubky 2 centimetrů a do řádků 30 až 35 centimetrů širokých.

Při pěstování fenyklu ze sadby počítáme s dobou na předpěstování čtyři týdny. Sazenice pak vysazujeme od konce května až do poloviny července.

Zálivka a hnojení

Fenykl je náročný na živiny a bohatou zálivku, půda by proto nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou. Nadbytečná zálivka rostlině také škodí.

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Sklizeň fenyklu

Fenykl sklízíme od srpna do září, nejpozději však před prvními mrazíky. Sklízíme zdužnatělou část, kterou odřezáváme s částí kořenové hlavy a listy - ponecháváme jen krátkou část řapíků. Sklizené hlízy můžeme i krátkodobě skladovat.

Pěstujeme bylinky

Pěstujeme yzop jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme koriandr jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme saturejku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme bazalku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies