Pěstujeme koriandr jako pokojovou rostlinu

Koriandr je vynikajícím kořením k ochucení ryb, zvěřiny, telecího masa a drůbeže. Je to jednoletá bylinka z čeledi okoličnatých, která dorůstá do výšky více než 40 centimetrů. Pěstovat jí můžeme nejen na zahrádce, ale také doma.

Koriandr

Všeobecně o koriandru

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylinka z čeledi okoličnatých, která dorůstá do výšky více než 40 centimetrů. Listy jsou lehce vroubkované, široké spodní listy připomínají listovou petržel. Květy nevoní. Zralá a suchá semena mají zlatohnědou barvu, po rozemletí nebo roztlučení v hmoždíři jsou velmi aromatická.

Pro zajímavost:

Koriandr je znám již několik tisíciletí. Byl nalezen jako obětní rostlina v egyptských hrobech faraonů z doby kolem roku 1 000 před naším letopočtem. Zmiňuje se o něm i Starý zákon.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Listy koriandru jsou bohaté na vitamin A, B1, B2, C, silice, třísloviny, linalon, mastné oleje, kumaríny (nesmí ho užívat proto lidé s poruchami srážlivosti krve), geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen a železo. Koriandr zvyšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludeční šťávy, podporuje trávení, mírní křeče a zastavuje větry. V lidovém léčitelství se používá koriandr proti červům a jako součást mazání proti revma a bolestem kloubů.

Využití koriandru v kuchyni

Koriandr je vynikajícím kořením k ochucení ryb, zvěřiny, telecího masa a drůbeže. Je vhodný při nakládání hub, červené řepy, zelí, při uzení masa a výrobě uzenin, do omáček a nebo do likérů. Lehce rozemletými semeny zlatohnědé barvy, které voní po švestkách a pomerančích se koření pečivo a sladkosti. Je nepostradatelnou součástí mnoha kořenících směsí (například kari směsi). Čerstvé listy koriandru jsou ideální k zelenině, do polévek, pomazánek, k rybám a do rajské omáčky.

Pěstujeme koriandr

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Při výsadbě musíme dbát na kvalitní drenážní vrstvu (drobný štěrk či střepiny z květináčů), které bylinky chrání před uhníváním kořínků.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za měsíc doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Koriandr přesazujeme podle potřeby.

Množení

Semena koriandru mají obvykle dobrou klíčivost, vyséváme je od jara až do podzimu. Chceme-li používat listy, můžeme je vysévat hustě. Pokud chceme bylinku pěstovat hlavně na semeno, vyséváme semena na záhonech do řádků. Po vzejití semen mladé bylinky vyjednotíme.

Pěstujeme saturejku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme bazalku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme šáchor jako pokojovou rostlinu

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies