Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Tymián je jedna z nejsilněji působících antiseptických bylin, která je účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Své využití má i kuchyni, kde se hojně používá k ochucení masitých, rybích, těstovinových a zeleninových pokrmů.

Tymián

Všeobecně o tymiánu

Tymián (Thymus vulgaris) se řadí do čeledi hluchavkovitých (je příbuzný druh mateřídoušky). Lidově se mu říká Tymiánek, mateřídouška římská, tymián a nebo démuť. Ve Francii se mu přezdívá "penicilin chudých". Jeho původ je ve Středomoří, u nás se pěstuje na zahrádkách jako koření.

Pro zajímavost:

Římané jej přidávali do obilných zásob a chránili tak obilí před plísní.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Tymián obsahuje poměrně velké množství silice obsahující tymol (až 3,5%), dále pak cymol, karvakrol, a-pinén, linalol, borneol a cineol, 10 % tříslovin, organické kyseliny, hořčiny, saponiny a flavonoidy. Díky svému složení působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu, mírní kašel a působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických bylin, která je účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Z listů tymiánu se připravují tonizující a stimulující čaje. Jako olej pomáhá při bolestech hlavy, kdy se aplikuje masáží.

Tymiánový čaj

1 plnou lžíci tymiánu vložíme do hrnečku se 150 ml studené vody a pomalu přivedeme k varu. Poté sejmeme ze sporáku a necháme 10 minut louhovat. Scedíme a osladíme medem.

Využití tymiánu v kuchyni

Jako koření se užívají čerstvé i sušené listy tymiánu. Můžeme s ním ochutit vepřovou či skopovou pečeni, zvěřinu, telecí maso, různé uzeniny, paštiky, zeleninové polévky, těstoviny, zeleninové saláty, ale také ovocné saláty a dezerty. Je nepostradatelný při přípravě marinád k nakládání masa a na grilování. Velmi dobře se tymián hodí k přípravě pokrmů inspirovaných středomořskou kuchyní. Tymián  je součástí tzv. Provensálského koření.

Pěstujeme tymián

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.

Zálivka

Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny.

Hnojení

létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Tymián přesazujeme podle potřeby.

Množení

Tymián se množí vegetativně - částmi rostlin, které necháme zakořenit ve vodě. Jakmile vyrostou kořínky, přesadíme je do zeminy. Další možností množení vzrostlých rostlin je rozdělením kořenů. Můžeme jej množit také semeny, tento způsob je časově náročnější.

Přezimování

Tymián by měl přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme šáchor jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme majoránku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme rozmarýn lékařský

Pěstujeme dobromysl známou jako oregano

Petržel a její pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies