Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Pěstujeme bazalku jako pokojovou rostlinu

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je oblíbenou bylinkou, která dodá masitým, zeleninovým i těstovinovým pokrmům nezaměnitelnou chuť a také vůni. Pěstovat ji můžeme na zahrádce i v bytě na okenním parapetu.

Bazalka

Všeobecně o bazalce

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je jednoletá bylina, pocházející z Indie. Je vysoká 20 až 40 centimetrů, její lodyha je většinou bohatě větvená, krátce chlupatá nebo lysá. Listy jsou dlouze řapíkaté, bílé květy rostou v chudých lichopřeslenech.

Pro zajímavost:

V květináči na okně působí bazalka jako repelent proti hmyzu, především proti mouchám.

Příznivé účinky pro naše zdraví

Bazalka obsahuje silice s hlavní složkou estragonem, flavonoidy a deriváty kyseliny kávové. Díky svému složení zvyšuje žaludeční činnost, je vhodná při léčbě močového systému, snižuje nadýmání, podporuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě, urychluje hojení ran a také pomáhá při nespavosti, migréně nebo depresi. Obklady z bazalky se přikládají na opruzeniny, při bodnutí hmyzem nebo rány, které se nechtějí hojit. Využívá se rovněž při bolestech kloubů a revmatu.

Upozornění:

Bazalka obsahuje vysoký obsah estragonu v silici, proto se její konzumace nedoporučuje během těhotenství a kojení, není vhodná ani pro novorozence a malé děti.

Využití bazalky v kuchyni

V kuchyni lze využít čerstvé i sušené listy bazalky. Čerstvou ji dáváme do zeleninových salátů, do jídel pro vegetariány a nebo pokrmů s rajčaty, vhodná je také do polévek, omáček, k rybám, pod maso nebo na grilování. Do vařených jídel ji přidáváme před dokončením, vhodně se doplňuje s česnekem. Hojně se využívá v italské kuchyni při přípravě těstovin a pizzy. V mikrotenovém sáčku vydrží v chladničce i několik dní.

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát. Do pěstebního substrátu je vhodné přidat také jeden díl perlitu, který jej provzdušní. Bylinka je velmi citlivá na mráz.

Zálivka a hnojení

Bazalka je náročná na živiny a bohatou zálivku, půda by proto nikdy neměla vyschnout. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Nadbytečná zálivka rostlině také škodí.

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování a zaštipování

Bazalku přesazujeme podle potřeby. Při dorůstání rostlinu postupně zaštipujeme, podpoříme tak její větvení a oddálíme kvetení. Nezaštipovaná bazalka dorůstá do výšky více než 50 centimetrů a zbytečně se tak vysiluje.

Množit bazalku lze semenem i vrcholovými řízky

Nejčastěji pěstujeme bazalku z předpěstovaných sazenic, které si můžeme koupit v malých květináčcích.

Lze ji také vysévat v době, kdy se počasí teplotně ustálí (březen až duben). Vyséváme do truhlíků či květináčů, umístěných na vnitřní straně oken nebo na jiném místě v bytě, kde je dostatek světla a tepla. Semínka zasejeme řídce a jen zlehka prstem zatlačíme. Vzrostlé rostlinky jednou přepichujeme. Již za tři týdny budou sazeničky dostatečně velké. Při přesazování a prvním přepichování vytahujeme rostlinky zlehka za stonek, abychom nepoškodili kořeny. Přesazujeme je do malé jamky a zeminu kolem sazenice jen lehce přihrneme - nestlačujeme silou!

V červenci až srpnu je možno odebrat z matečné rostliny vrcholové řízky, které během několika dní zakoření ve vodě.

Přezimování

Bazalka přezimuje na světlém místě při běžné pokojové teplotě.

Choroby a škůdci

Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí trpí bazalka plísněmi. V takovém případě je vhodné umístění rostliny na světlejší a teplejší stanoviště.

Pěstujeme bylinky v bytě

Pěstujeme tymián jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme mátu peprnou jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme šáchor jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme majoránku jako pokojovou rostlinu

Pěstujeme rozmarýn lékařský

Pěstujeme dobromysl známou jako oregano

Petržel a její pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.