Opěrné zídky - moderní prvek v zahradě

Opěrné zídky jsou nejen moderním, ale také velmi praktickým a užitečným prvkem moderní zahrady. Jejich hlavním účelem je snížení strmosti pozemku. Opěrné zídky také tvoří bariéru přirozenému odvodňovacímu systému svahu.
Zahrada

Moderní zahrada - opěrné zídky

Výstavba opěrné zídky vyšší než 750 mm je záležitost, kterou nelze brát na lehkou váhu, zejména když je zem, kterou má zadržet, těžká a potřebuje odvodnění. Každá opěrná stavba bude muset odolat plné váze mokré zeminy, kterou bude mít za sebou, a bude vlastně tvořit bariéru přirozenému odvodňovacímu systému svahu. Má-li stavba vydržet, musí být zajištěna před prosakováním. Má-li být opěrná zídka blízko domu, poraďte se raději s odborníkem, zejména chcete-li zídku usadit do strmého svahu.

Vyspádování pozemku

Často ani není potřeba stavět opěrnou zídku, stačí vyspádovat pozemek několika násypy typu výkop/výplň, které upevníte drny nebo osadíte zelení. Je-li svah mimořádně strmý, můžete použít několika opěrných zídek za sebou.

Typy opěrných zdí

Nejpevnější opěrná zeď je z betonu, litého přímo do připraveného bednění a vyztuženého ocelovými pruty nebo předem připravenou armaturou. Pevnou opěrnou zídku můžeme zhotovit i z dutých betonových tvárnic zpevněných kovovými pruty, do kterých se naleje beton. Cihla je méně pevná a pro stavbu opěrných zídek vyšších jak 1 metr je nevhodná. Chcete-li mít vysokou opěrnou zeď s cihel, musíte nejdříve zhotovit opěrnou zídku z betonu a cihly k ní přizdít. Pro opěrnou zeď je vhodný i přírodní kámen, který je z jedné strany osekaný nebo nahrubo opracovaný. Suchá zídka tvořená z kamenů s volnými místy pro výsadbu rostlin působí příjemným dojmem. Jako opěrný materiál můžeme použít i dřevo, jako jsou např. železniční pražce nebo kulatinu, kterou umísťujeme svisle. Fošny se kladou vodorovně, ale opěrné sloupky musí být ukotveny do svahu například pomocí kovových tyčí zasazených do betonu ve svahu.

Nezapomeňte na drenáž podél opěrných zídek a zdí

Je důležité, aby v opěrné zídce byli průsakové otvory, které zabraňují shromažďování vody za její zadní stěnou. V zídce můžete nechat volné mezery, nebo zabudujete drenážní trubky, které budou ústit v líci zídky v určitých odstupech. Voda se pak odvádí podél zídky žlábkovitým svodem. Zadní část zídky je dobré vyplnit hrubým štěrkem a zbytky popela. Bylo by vhodné také základní zídky opatřit drenáží na odvedení přebytečné vody.


Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies