Chovatelka.cz

Kuna - nevítaný host

Kateřina Řehořová

Ve volné přírodě se setkáme se dvěma druhy kun – kunou lesní (Martes martes), kterou můžeme potkat v lesích a kunou skalní (Martes foina), která obvykle žije ve skalnatých oblastech a občas zavítá i do zahrad nebo lidských obydlí.

Seznamte se s kunou skalní

Kuna skalní je lasicovitá šelma, která obývá celou Evropu kromě Skandinávie a Velké Británie. I s ocasem měří 70 centimetrů a váží okolo 2 kilogramů. Dožívá se průměrného věku 8 až 10 let. Od kuny lesní ji rozeznat podle čistě bílé náprsenky, která sahá až na přední končetiny. Kuna lesní má náprsenku menší a zbarvenou spíše dožluta.

Kuna lesní Čím se živí?

Kuna žije většinou samotářsky. Za potravou se vydává až po setmění, živí se bobulemi, ovocem, bukvicemi, větším hmyzem, myšmi, drobnými hlodavci a menšími ptáky. Nepohrdne ani zbytky z kontejnerů, které je schopna roztahat po širokém okolí. Často plení ptačí hnízda a kolonie stromových netopýrů. Kuna se zdržuje ve svém teritoriu, které si označuje pomocí výkalů.

Jak kuna škodí?

V případě, že se vám kuna zabydlela v domě (nejčastěji na půdě), poznáte to podle typických, velmi zapáchajících výkalů a také podle nadměrného hluku v nočních a brzkých ranních hodinách. Kuny jsou schopny během krátké doby zlikvidovat velkou část střešní izolace, kabeláž a také půdu zaneřádit různými zbytky potravy. Často se stává, že se kuny uhnízdí v motorech aut, kde rozkousávají kabely.

Jak vyhnat kunu ze zahrady i obydlí

Pokud vaši zahradu a nebo obydlí navštívil nevítaný host jménem kuna, můžete ji vyhnat pomocí následujících rad.

Je vhodné pečlivě utěsnit vstupní otvory do domu. Nejvhodnější jsou odolné materiály, které kuny jen tak neprokoušou. Do míst, které navštívila kuna je vhodné umístit chomáčky lidských vlasů a nebo psí srst, která kuny dokáže na nějaký čas odradit. Na půdu můžete vyzkoušet umístit láhev se čpavkovou vodou, trus nějakého velkého predátora a nebo směs starých a velmi aromatických voňavek. Pokud máte psa, můžete si být jistí, že kuna do jeho teritoria nevstoupí. V případě, že psa nemáte, je vhodné si jej občas půjčit od sousedů, aby si mohl teritorium označkovat. Pomoci mohou i speciální odpuzovače kun, které automaticky mění kmitočet (na změnu zvuku si kuny nerady zvykají). Odborníci doporučují umístit do půdních prostor halogenové svítidlo. Krtek v zahradě - co s ním? Jak na mravence v domě
Hlístice Nemaslug - zbaví vás slimáků

Hodnocení: 3.8

Počet: 6

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.