Chovatelka.cz

Jak na přesazování dřevin?

Kateřina Řehořová

Seznamte se se základními pravidly při přesazování dřevin. Více o vhodném termínu výsadby, péči a úpravě dřevin před přesazením či přípravě nového stanoviště, se dočtete v našem dnešním článku.

Základní pravidla při přesazování dřevin

Ideální doba k přesazování dřevin je podzim (od října do zámrazu) nebo jaro (od března do dubna až května). U choulostivějších dřevin a v horších klimatických podmínkách je vhodnější jaro.

Dobře se přesazují dřeviny, které vytvářejí kompaktní kořenový bal. Takovými dřevinami jsou například rododendrony, azalky, cypřišky nebo zeravy.

Nevhodná pro přesazení je většina listnatých stromů vyššího stáří nebo dřeviny s rozsáhlým kořenovým systémem. Takovými dřevinami jsou například duby, javory nebo jalovce.

Přesazujte pouze zdravé a vitální dřeviny. Jejich věk při přesazování nehraje roli. Čím vzrostlejší ovšem strom či keř je, tím složitější bude manipulace s ním.

Po celou dobu přípravy na přesazování se zaměřte na zvyšování vitality rostliny - a to zejména hnojením a pravidelným zaléváním.

Před přesazováním u dřeviny svažte větve, abyste je ochránili před poškozením.

Nová jáma by měla mít stejně jako u nové výsadby jeden a půlkrát větší šířku a hloubku, než je velikost kořenového balu.

Ostrým rýčem vyryjte u dřeviny kořenový bal ve třech oběžných rovinách, u hluboko kořenících dřevin odryjte také kořeny rostoucí svisle dolů.

Velikost kořenového balu by měla být přibližně dvanáctinásobkem průměru kmene.

Stromek či keř zasaďte na novém stanovišti tak, aby povrch půdy a krček kmene byli v rovině.

Rady, které se mohou hodit

Když stromek stojí na jednom stanovišti delší dobu, připravte kořenový bal již v roce před přesazením. Podpoříte tak vytváření nových jemných kořenů, které slouží k lepšímu zakořenění na novém stanovišti.

Před výsadbou dřeviny na nové stanoviště, je dobré jámu dobře prolít, vylepšit zeminu přídavkem humusu a podle potřeby i upravit její reakci (Ph).

Vyvýšený val po obvodu kořenů u dřeviny zabraňuje při zálivce odtékání vody.

Kůl zatlučený proti hlavnímu směru větru slouží pro správné držení a oporu dřeviny.

Výsadba prostokořenných dřevin Trpasličí dřeviny do moderní zahrady patří Máte nové stromy - kdy budete sklízet?

Hodnocení: 4.5

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.