Trpasličí dřeviny do moderní zahrady patří

Trpasličí dřeviny jsou velmi moderními a zajímavými prvky do moderní zahrady, které jsou nenáročné na údržbu. Vybrat si můžete z velkého množství kultivarů, které najdou své místo na zahradě či balkóně.

Konifery

Trpasličí dřeviny – krásné na zahradu i balkón

Trpasličí dřeviny díky svému nízkému vzrůstu a také zajímavému vzhledu se hodí téměř všude. Můžete je vysadit jako solitery do zahrady (pro efekt je můžete rozmístit mezi větší přírodní kameny), do skupiny větších dřevin, poslouží také jako předěl zahrady. Velmi efektně vypadají ve skalce, v kombinaci s letničkami a nebo na balkóně. Máte na výběr z velkého množství kultivarů (kulaté, kuželovité, převislé tvary).

Nejoblíbenější trpasličí dřeviny

Jalovec šupinatý (Juniperus squamata) ´Bluestar´

Jalovec šupinatý ´Bluestar´ je nízká dřevina nepravidelného kuželovitého tvaru, která dorůstá do výšky 1 metru. Roste velmi pomalu, v průměru 2 centimetry za rok. Jehlice má tato borovice hustě uspořádané, ostře zaspičatělé, nádherně stříbřitě namodralé. Je nenáročná na pěstování, roste dobře na všech půdách.

Borovice horská (Pinus mugo) ´Pumilio´

Borovice je poměrně nenáročná dřevina, která dosahuje výšky až do 150-ti centimetrů. Roste středně pomalu a hustě, má krátké, sytě zelené jehlice vyrůstající v páru. Je mrazuvzdorná, po dobrém zakořenění snáší i sušší podmínky.Vyžaduje dostatek světla.

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) ´Mariken´

Jinan dvoulaločný ´Mariken´ je raritou mezi trpasličími dřevinami, díky hustému růstu a zvláštnímu olistění působí velmi luxusním dojmem. Listy jsou zelené, na podzim se zbarvují do krásné žluté barvy. Je nenáročný na pěstování, snáší mrazy až do – 40°C. Dorůstá do výšky okolo 30-ti centimetrů.

Kryptomérie japonská (Cryptomeria japonica) ´Globosa Nana´

Kryptomérie japonská je jeden z nejkrásnějších jehličnanů, který je ideální nejen do japonských zahrad. Je to velmi hustý jehličnan s kulatými větvičkami, kde jednotlivé jehlice směřují dovnitř, barva je jasně zelená až smaragdově zelená, v zimě získává modro-fialové až bronzové ochranné zbarvení.

Výsadba trpasličích dřevin – jak na to?

Trpasličí dřeviny nejsou náročné na pěstování, postačí jim bezvětrné stanoviště s vhodnou, dobře živenou půdou a dostatkem slunečního svitu. Na zimu je vhodné dřeviny „zateplit“ fólií a nebo jutovou textilií.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies