5 nejčastějších chyb při péči o pokojové rostliny

Téměř každý z nás má doma alespoň jednu pokojovou rostlinu. Když vidíte, jak vám tato rostlina roste do krásy, máte určitě radost. Co ale dělat, když vaší rostlině něco schází? Nejčastější chyby při pěstování naleznete zde.

Rostlina, zemina

Vhodné stanoviště pro pokojové rostliny

Každá místnost v bytě má jinou velikost, jinou kvalitu vytápění a osvětlení. Tomu je třeba přizpůsobit výběr rostlin. Pokud mají rostliny dostatek tepla, ale chybí jim světlo – ztrácejí rostliny schopnost správného růstu. A to se projevuje zejména v zimních měsících. Rostliny rostou spíše do délky, žloutnou a ztrácejí svou sytou zelenou barvu. Rovněž nadbytek světla může některé citlivé rostliny zaskočit a poškodit listy.

Zemina - pěstební substrát je velmi důležitý

Zkušení pěstitelé dobře vědí, že pokojové rostliny se nespokojí s jakoukoli půdou, ale vyžadují zeminu odpovídající jejich nárokům a požadavkům. Zeminu vybírejte dle jednotlivých nároků rostlin.

Výběr pěstební nádoby

Květináče z pálené hlíny jsou pro pokojové rostliny nejlepší, tyto květináče jsou pórovité, což znamená, že dobře sají vodu a rostlinám pěstovaným v tomto druhu květináče nehrozí přemokření a následný výskyt plísní.

Zálivka - málo i mnoho vody rostlinám škodí

Zálivku je nutné dávkovat s ohledem na jednotlivé druhy rostlin, na vlhkost vzduchu a na počasí. Nedostatečná zálivka může způsobit žloutnutí a opadávání listů. Žloutnout mohou i jen špičky listů. Kvetoucí pokojové rostliny rychle uvadají a shazují. Rovněž i nadbytek zálivky může způsobovat žloutnutí listů, uvadání a hnití kořenů. Špatná zálivka může způsobit, že se rostlina doslova obsype různými škůdci…

Pravidelná kontrola pokojových rostlin

Suché výhonky a povadlé listy rostliny značně vyčerpávájí, proto je nezbytné rostliny pravidelně kontrolovat a odumřelé či nemocné části odstraňovat. Při té příležitosti také kontrolujeme, zda rostliny nenapadli škůdci nebo nějaká infekce.

Pokojové rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Kaktusy a jejich oblíbené druhy

Epifitní pokojové rostliny a jejich pěstování

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Jak pěstovat Aloe Vera?

Oblíbené druhy masožravých rostlin

Pěstování pokojových rostlin v hydroponii

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies