Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Bambusy jsou oblíbené běžně dostupné pokojové rostliny, kterým vyhovuje takřka jakékoliv umístění, rostlina by ale neměla být na přímém slunci. Přečtěte si více o jejich pěstování, množení, chorobách a škůdcích...

Bambus

Bambus, mini bambusy - charakteristika a základní rady pro pěstování

Bambusy, speciálně tzv. Mini bambusy, jsou oblíbené běžně dostupné pokojové rostliny. Bambusům vyhovuje takřka jakékoliv umístění, rostlina by ale neměla být na přímém slunci. Ideální je pro tuto rostlinu místo v polostínu.

 

Rostlině vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C (maximálně však 25°C). V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Jak zalévat bambus?

Pěstujeme-li bambus při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Bambus je nenáročný na vodu a také na vlhkost vzduchu. Rostlinu zaléváme měkkou, odstátou vodou. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin.

 

Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají. Bambusy mají rády vlhko, proto v letních parnech rostliny jednou týdně orosíme. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%.

Hnojení a substrát pro rostliny

Od března do září, 1x za 14 dní bambus přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno. Protože bambusy rostou pomalu, přesazují se podle potřeby. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší každé 2 až 3 roky.

 

Vysazují se do širokých, nízkých květináčů. Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky. Velmi oblíbené je také pěstování mini bambusů v hydroponii (rostlina roste v živném roztoku bez pěstebního substratu - tedy zeminy).

Množení bambusů

Bambus se množí vrcholovými nebo stonkovými řízky bez vrcholu, které zakořeňují v malých květináčích (na konci března). Nevýhodou tohoto množení je malý počet takto získaných rostlin. Tyto druhy v pokojových podmínkách nekvetou a také není vhodné bambusy množit semenem. Spodní teplota musí být při množení vysoká (alespoň 22°C).

Choroby

Hnědé špičky a žluté okraje listů

Nejčastější příčinou je suchý vzduch. Převážná většina bambusů potřebuje dostatečně vlhký vzduch. Další příčinou může být také chladný průvan nebo suchý substrát.

Žloutnutí spodních listů

Pokud žloutnutí spodní strany listů postupuje pomalu, je to přirozený proces stárnutí listů. Listy mají omezenou životnost pouze na 2 roky, a poté odumírají.

Hnědé skvrny na listech

Příčinou bývá nedostatek vody. Uhynutí rostliny Příčinou může být příliš mnoho vody během zimního období nebo také pěstování rostliny při nízké teplotě

Rostliny a jejich pěstování - další užitečné rady

Rostliny vhodné do kanceláří

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Banánovník (Musa), charakteristika a základní rady pro pěstování

Oblíbené pokojové rostliny

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.9 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies