Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

V dnešním článku vám poradíme, jak si jednoduše vypěstovat exotickou rostlinu zvanou "papája". Papája pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Je to vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu.

Papája

Papája, charakteristika a základní rady pro pěstování

Papája pochází z vlhkého tropického pásma Střední Ameriky. Je to vytrvalá dvoudomá rostlina připomínající palmu. Strukturu stonku papáji vytvářejí jizvy po opadaných listech, listy jsou dlouze řapíkaté, velké, dlanitodílné, lesklé. Papája vyžaduje jasné rozptýlené světlo bez přímého slunce v létě. Nedostatek světla způsobuje ztrátu barevnosti listů. Rostlina potřebuje vysokou pokojovou teplotu až 25 °C, v zimě minimálně 15°C. Nižší teploty způsobují u rostliny opadávání listů.

Jak zalévat papáju?

V období vegetace tuto pokojovou rostlinu vydatně zaléváme měkkou odtátou vodou pokojové teploty, v zimě zálivku omezíme.

Hnojení a substrát

Rostlinu v době vegetace hnojíme každých 14 dní speciálním tekutým hnojivem, v zimě přihnojujeme 1x za měsíc. Rostliny přesazujeme vždy na jaře v případě, že kořeny vyplní květináč. Starší rostliny přesazujeme od března do července, mladší rostliny častěji, starší jednou za dva či tři roky. Papája vyžaduje lehký propustný substrát. Substrát by měl mít pH kolem 6. Směs pro pěstování rostliny se skládá z listovky, drnovky, písku a rašeliny v poměru 2:2:1:1, vhodný je i přídavek jehličnatky.

Množení papájy

Rostlinu lze úspěšně vypěstovat ze semen, které jsou uvnitř plodu. Klíčivost semen papáji je velice vysoká. Chceme-li aby nám papája plodila, musíme ji pěstovat ve skleníku, kde lze docílit pěstebních podmínek podobných tropům (vysoká teplota a vzdušná vlhkost).

Škůdci a choroby

Papáju napadají svilušky, třásněnky, vlnatka, červci. Papája je velmi často také napadána houbovými chorobami.

Přečtěte si také další zajímavé články:

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Pokojové rostliny potřebují tvarování a zastřihávání

Květináče pro pokojové rostliny - jak lahodit oku

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies