60 gramů másla
sůl
strouhanku
alobal
Nádivka 200 gramů vepřové plece
20 gramů slaniny
2 vejce
1 žemli
mléko
petržel, pažitku
cibuli
sůl, pepř
muškátový květ
Postup přípravy nadívaného kapra
Kapra vykucháme, očistíme, zbavíme šupin, nasolíme a necháme alespoň hodinu odležet. Naplníme předem připravenou nádivkou a otvor zašijeme. Kapra osolíme i povrchu, silně potřeme máslem a zabalíme do alobalu. Vložíme do zapékací mísy, nebo pekáče a přibližně 40 minut pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Po 40 minutách vyjmeme zapékací mísu s nadívaným kaprem z trouby a alobal rozstřihneme. Kapra posypeme strouhankou, pokapeme rozehřátým máslem a pečeme ještě dalších 5 minut, dokud strouhanka bude křupavá.
Žemli nakrájíme na plátky, pokropíme několika lžícemi mléka a necháme prosáknout. Vepřové maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, petrželku, pažitku, cibuli, koření, sůl a vše promícháme. Bylinkovou nádivkou plníme kapra a poté dáme do trouby.
Nebo vyzkoušejte kapra s pivní omáčkou. Recept naleznete zde >>