K Vánocům a štědrovečerní večeři patří bezesporu kapr a bramborový salát. Chcete vyzkoušet nějaký originální recept k přípravě kapra? Zkuste kapra s pivní omáčkou.
Ingredience k přípravě kapra s pivní omáčkou (rozpis pro 4 osoby) 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupin1 velkou cibuli
1 mrkev
1 lžíci másla
1 lžíci mouky
1/2 litru světlého piva
100 gramů perníku
5 koleček citrónu
bobkový list
sůl
cukr
2 hřebíčky
2 kuličky celého pepře
1 lžíce rozinek
1 lžíce loupaných mandlí
Vánoční kapr s pivní omáčkou - postup přípravy
Kapra opláchneme, osušíme a nakrájíme na silné plátky. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme, oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Máslo rozpustíme a podusíme v něm cibuli s mrkví. Do druhého hrnce rozpustíme lžíci másla, přidáme hladkou mouku a mícháme tuto směs dokud nezezlátne. Poté přilijeme pivo (poznejte historii pěnivého moku) a prošleháme metličkou, aby se neutvořily žmolky.
Vzniklou omáčku přivedeme do varu a přidáme uvařenou mrkev s cibulí, bobkový list, hřebíček, pepř, sůl a 5 koleček citrónu. Omáčku vaříme přibližně 30 minut, poté přecedíme a nalijeme do širokého hrnce. Zeleninu udržujeme teplou. Nakonec nasypeme do omáčky nastrouhaný perník a podle chuti přidáme rozinky, mandle, sůl, cukr, citrónovou šťávu.
Do omáčky vložíme kousky ryby a při mírné teplotě je necháme podusit, případně dolijeme pivem.
Vánoční stůl by měl vypadat opravdu dokonale - naučte se základům stolování