Pomoc pro psího pacienta

Zvracení, průjem, dehydratace, malátnost, nechutenství, dokonce odmítání vody. Pokud je léčba zahájena první nebo druhý den onemocnění, dochází ke zlepšení již za několik hodin. Přesto je potřeba dobrat antibiotika podle pokynů lékaře.
Pes

Virová střevní onemocnění

Už před Vánocemi proběhla liberecké zoo vlna střevních onemocnění virového původu, a to jak u lidí, tak u psů. Osobně se domnívám, že by stejný původce mohl napadat oba živočišné druhy. Zvracení, průjem, dehydratace a ohrožení života. Mezitím pochopitelně takové běžné projevy jako malátnost, nechutenství, dokonce odmítání vody. Podle mých zjištění se teplota zvýší jen na několik málo hodin, takže velmi často není toto zvýšení zachyceno a teplota je normální. To ovšem neznamená, že když je teplota v pořádku, je v pořádku celý organismus.

Zkontrolujte svému psovi teplotu

Kontrola stavu podle teploty a vlhkosti čumáku u psa je bohapustá pověra (všimněte si prosím, že například zdravý rozespalý pes má čumák suchý a horký).

Celé onemocnění probíhá následovně:

První den občasné zvracení, druhý den intenzivnější, druhý nebo třetí den se objevuje průjem, někdy se stopami krve. Břicho je bolestivé a napjaté, pes špatně chodí nebo nechodí vůbec. U některých pacientů se objevují zvýšené hladiny jaterních enzymů, známka poškození jater. Čtvrtý den bývá u psů kritický, nastává metabolický rozvrat, tělo nedokáže hospodařit s vodou a nastává tzv. bludný kruh který vede ke smrti. Teplota klesá pod 37 stupňů, dýchání se zrychluje a stává se povrchním. U některých psů dochází v důsledku intenzivního průjmu dokonce k tzv. zauzlení střev.

Terapeutický zásah - pomoc pro psího pacienta

Terapeutický zásah během prvního a druhého dne onemocnění je jednoduchý, efektní a velice účinný. Třetí den se bez infúzní terapie (kapaček) neobejdeme a léčba započatá čtvrtý den onemocnění je už dost obtížná, protože někteří pacienti už čtvrtý den mohou být v beznadějném stavu. Pokud tedy pes opakovaně zvrací, odebereme mu vodu, protože ztráta vody vyvolaná zvracením je větší, než množství vody, které pacient dokáže v sobě udržet. Vše další závisí na veterináři, protože je třeba nasadit razantní terapii.

Antibiotika, infuze, analgetika

Antibiotika, infuze, analgetika, při bolesti břicha je vhodné vodní klysma. Při počáteční dehydrataci se zvyšuje vstřebávání vody ze střeva a výkaly se zahušťují až do té míry, že střevo nemusí být schopno posunovat vyschlé tuhé výkaly. Při klysmatu se překážka rozplaví a tělo si dokáže vzít část vody pro sebe. Při průjmu je klysma rovněž na místě , protože vyplaví škodliviny z tlustého střeva a tělu se uleví a odlehčí od vlastního odpadu a místo detoxikace se může plně věnovat výrobě protilátek. Rovněž patogenní mikroorganismy jsou venku dřív, než se rozkoukají a než stačí uvnitř těla natropit více škody, jak původně zamýšleli.

Krevní testy prozradí více

Když už je napíchnuta žíla pro kapačku, je vhodné odebrat krev pro laboratoř, minimálně krevní obraz, jaterní a ledvinový panel. Podle toho se určuje postup další léčby. Tyto základní krevní testy nejsou zas až tak drahé v porovnání s ochrannou léčbou jater. Pokud by nebyla indikovaná, a v porovnání s neodhalenou nutností léčby jater nebo ledvin, kdy spolurozhoduje o přežití či nepřežití pacienta, je jeho cena skutečně nepatrná. Krevní obraz může například naznačit i takové stavy, jako je leukémie, neprůchodnost střev, zánět dělohy nebo otravu jedem na krysy.

Injekce proti zvracení umožní léčbu léky

Pokud pacient dostal injekci proti zvracení, může některé léky (např. na úpravu střevní mikroflóry) pozřít už za dvě hodiny, pokud je v jinak dobrém stavu. O podání vody rozhoduje lékař. Někdy může být použit rehydratační roztok, aby se po douhé době bez vody nezměnil náhle osmotický tlak krve a nedošlo k praskání krvinek. Situace by pak bez krevní transfúze byla neřešitelná.

Léčba psa antibiotiky

Pokud je léčba zahájena první nebo druhý den onemocnění, dochází ke zlepšení již za několik hodin. Přesto je potřeba dobrat antibiotika podle pokynů lékaře. Obecná zásada je, že ANTIBIOTIKA SE PODÁVAJÍ JEŠTĚ NEJMÉNĚ 5 DNŮ PO VYMIZENÍ KINICKÝCH PŘÍZNAKŮ. Předčasné vysazení léků vede k recidivám nebo k neúčinnosti antibiotika při příštím onemocnění. Pokud je v rodině více psů (např. chovné stanice) je potřeba při onemocnění druhého zvířete přeléčit všechny a podpořit jejich střevní mikroflóru.

Vyjde to mnohem levněji než léčit je postupně stejně všechny, ale každého zvlášť. Nepočítaje nervy, kdy onemocní jeden, pak druhý, pak další dva, pak ... (Da Capo al Fine , jak říkají hudebníci). U starších psů očkovaných na psinku, parvovirózu a koronavirózu máte o chvilku víc času než u štěňat. A pokud myslíte, že to Váš pes nemůže chytit protože nikam nechodí, vyvedu Vás z omylu: přinesete to domů na botách.

Parvoviróza u štěněte

Parvoviróza u štěněte trvá z plného zdraví do smrti třeba také pouhých šest hodin. Ale na druhou stranu, i psa s krví ve stolici je většinou možno zachránit, pokud nepřijdete pozdě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies