Pocení a tělesná teplota u psů

Napadlo vás někdy jak to mají chlupatí mazlíčci s pocením? Jestli srst a aktivita nezpůsobuje pocení? Jak udržovat u psů ideální tělesnou teplotu a jak psa nejlépe osvěžit?

Pes ve stínu

Cesty, procházky, sluneční paprsky a pes

Každá procházka či cesta znamená zvýšenou fyzickou námahu i pro vašeho psa. A o to namáhavější je pro něj tehdy, když cestu doprovází sluneční paprsky. Je to na zvážení majitele psa, zda dlouhé cesty může se svým chlupatým kamarádem absolvovat. V žádném případě by se neměl nikdy nechat pes zavřený v autě.

 

My se potíme, ale co psi (a kočky)?

U nás je to snadné. Máme spoustu potních žláz, díky kterým dochází k ochlazování organismu, když si o to sám říká. Ale psi a kočky nemají žádné potní žlázy, a proto pot nevylučují. Organismus si ochlazují zrychleným dýcháním a vyplazeným jazykem. Přitom dýchají nosem a vydechují tlamou, čímž dochází k určitému odpaření a ochlazení organismu. Jsou však oproti nám na tom hůř, protože jejich organismus si s nadměrným teplem neumí tolik poradit.

Psi mohou trpět častěji přehřátím

Nikdy nesmíme podceňovat tělesnou teplotu psa, který si ji neudržuje tak snadno. Následkem zvýšené tělesné teploty může být i přehřátí či úpal. Namáhavou činnost a dlouhodobější procházku v horkých dnech zkracujeme, nebo omezujeme do ranních a večerních hodin. A také nezapomínáme na to, aby měl pes vždy dostatek tekutin.

Jak je to s tělesnou teplotou u psů?

Dospělý pes má tělesnou teplotu kolem 39 °C. Kolísání či zvyšování tělesné teploty souvisí s hospodařením těla s teplem, se svalovou činností, ale také se stresy nebo s nemocemi. Někdy také zjišťujeme teplotu a rozpoložení psa podle čenichu. Ne vždy je pravdou, že jen vlhký a studený čenich je projevem zdravého psa. Některé nemoci se projevují také vlhkým a chladným čenichem a naopak suchý čenich se může objevit dočasně např. u ospalého psa.

Zchlaďme si pejska

Pokud teplota teploměru šplhá vysoko, nabízí se také možnost, abychom regulovali tělesnou teplotu našeho chlupatého kamaráda. Kromě dostatku tekutin je možné také psa vykoupat, umístit ho do chladu a stínu. A co takhle nabídnou zvířeti léčivou vodu k osvěžení?

Psi by se ochlazovali termální vodou od Vichy

Už jste někdy slyšeli o blahodárných účincích termální vody? Unikátní termální vodu nabízí francouzská společnost Vichy. Termální vodu od Vichy oceníte nejen vy, ale co takhle ji nabídnout k osvěžení i „chlupáči”? Termální voda z Vichy obsahuje minerální soli a stopové prvky, které mohou srsti jenom prospět. Termální voda zklidňuje a posiluje podrážděnou pokožku. Stačí jen rozprášit spršku nad srstí a rázem váš pes získá novou energii a osvěžení.

Termální vodu (ale ne z Vichy) používají i v zoo

V zoo v Ústí nad Labem dokonce používají termální vodu k vyhřátí třiceti pavilónů. Jedná se o termální vodu, která vyvěrá z podzemního vrtu. Termální voda je využívána nejen k vytápění, ale např. i ke koupání slonů. Termální voda (a nejen od Vichy) je holt zázračná.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies