Chovatelka.cz

Oblíbené vánoční cukroví - 6.díl

Štěpánka Černíková
V dnešním díle našeho speciálu o vánočním cukroví vám poradíme, jak si můžete doma upéci hrozinková kolečka, tatrankové medvědí tlapky a nebo oblíbené Františkovy dortíčky.
Vánoční recept na hrozinková kolečka

230 g hladké mouky, 80 g hrozinek, 80 g moučkového cukru, 1 vajíčko, 1 malá lžička kypřícího prášku do pečiva, citrónová kůra, vanilka nebo vanilkový cukr, pikantní zavařenina, čokoládová poleva, půlky vlašských ořechů

Jak budeme postupovat

Hrozinky nakrájíme na drobné kousky, přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme pružné, hladké těsto, které vložíme do potravinářské fólie a necháme chvíli odpočinout. Odpočaté těsto na moukou vysypaném vále vyválíme na tenkou placku a pomocí vykrajovátka tvoříme kolečka a klademe je na plech, vyložený pečícím papírem.

 

Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Vychladlé kolečka slepujeme pikantní zavařeninou a namáčíme do čokoládové polevy. Zdobíme půlkou vlašského ořechu, který položíme na ještě tekutou polevu a necháme ztuhnout. Uložíme do krabice a necháme v chladu odpočinout.

Vánoční recept na tatrankové medvědí tlapky

180 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 130 g stoprocentního tuku, 50 g kokosové moučky, půlku vajíčka, 2 nastrouhané tatranky, vanilkový cukr na obalování

Jak budeme postupovat

Tatranky nastrouháme, přidáme změklý, na kousky nakrájený tuk, vajíčko, mouku, kokos, cukr a zpracujeme hladké těsto. V lednici necháme chvíli odležet a plníme do formiček. Naskládáme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotové vyklopíme z formiček, ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru. Necháme odpočinout.

Vánoční recept na Františkovy dortíčky

Těsto - 160 g hladké mouky, 160 g másla, 80 g vlašských ořechů, 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa

Krém – drobky z těsta, 125 g másla, lžíce moučkového cukru

Poleva – 1 bílek, 100 g moučkového cukru, citrónová šťáva, strouhané ořechy na obalování, lískové oříšky na zdobení

Jak budeme postupovat

Kousky změklého másla vymícháme s cukrem a přidáme zbytek surovin. Vypracujeme hladké, pružné těsto, dáme do potravinářské fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout. Těsto vyválíme přímo na plechu na placku širokou asi půl centimetru. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Z ještě teplé placky vykrajujeme menší kolečka a pokládáme je na tác.

 

Necháme vychladnout. Zbylé drobky pomeleme, přidáme máslo vymíchané s cukrem a vše dobře vyšleháme na jemný krém, kterým slepujeme vždy dvě kolečka dohromady. Kraje tence omažeme krémem a obalíme dokola ve strouhaných ořechách.

 

Důkladně vymícháme bílek, cukr a citrónovou šťávu na hladkou polevu a malou lžičkou dáme na horní část dortíčku. Hned doprostřed dáme lískový oříšek a necháme v chladu ztuhnout. Naskládáme do nádoby s víkem a uložíme na chladné místo odležet.

Oslavte Vánoce s magazínem Chovatelka.cz - chutné recepty do vaší kuchařky
Nejoblíbenější druhy vánočního cukroví 1.díl Oblíbené vánoční cukroví - 2.díl Oblíbené vánoční cukroví - 3.díl Oblíbené vánoční cukroví - 4.díl Oblíbené vánoční cukroví - 5.díl Vánoční perníčky Vanilkové rohlíčky Kokosky Mandlové hrudky Vánočka - domácí chutná nejlépe Nugátové kostky Kokosové cukroví Vánoční oříškové cukroví (strojkové) Perníková chaloupka jako z pohádky Ovocné kuličky Karamelové oplatky Nepečené vánoční cukroví - tučňáčci

 

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.